Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Van informatiecentrum naar Talenthouse

Hollands tuin 85 nu al open

In een paar maanden tijd is het voormalige Informatiecentrum aan Hollands tuin 85 onherkenbaar veranderd. Jongeren uit de wijk trokken er in met schilderkwast en ander gereedschap. Resultaat: een jongerencentrum waar je met je talenten aan de weg kunt timmeren. Vandaar ook de naam Talenthouse.

Wie er binnenstapt, ruikt natte verf en lijm van net gelegd linoleum De behoefte aan zon jongerencentrum was enorm. Toen we hier aan het verbouwen waren, meldden zich elke dag gemiddeld twintig tot dertig jongeren om mee te helpen met het opknappen, zegt jongerenwerker Fouad Al Bouayadi.
Ze zijn er nog niet. Er moet nog het nodige worden ingericht. In de muziekstudio bijvoorbeeld, waar jongeren hun eigen muziek kunnen opnemen, moet nog apparatuur komen. Fouad: Jongeren schrijven nu met elkaar een plan hoe het centrum er uit kan zien als het helemaal af is. In onze opzet zijn er vijf onderdelen: de muziekstudio, de meidenruimte, de activiteitenruimte, het terras buiten en het podium voor optredens, danslessen, taiboksen enzovoort.

Wij zijn niet zo van het hangen
Jongerenwerker Jamal Huf: Op 15 mei organiseren we een rommelmarkt en later dit jaar een buurtfeest voor jong en oud. Ook een bingo, een tuintjes-opruim-actie en een buurtbarbecue staan op het programma: allemaal bedoeld om meer met elkaar te kunnen doen en om dit centrum aantrekkelijker te maken.
Foaud voegt toe: Wij zijn niet zo van het hangen, al kun je hier natuurlijk af en toe ook chillen. Wat zijn je talenten? Wat wil je gaan doen? Dat willen we vooral weten. We kunnen jongeren helpen met het vervullen van hun wensen. Op één voorwaarde: ze moeten zelf de handen uit de mouwen steken.

Fouad (links) en Jamal: Wat zijn je talenten? Dat willen we weten.

Je bouwt voor je eigen buurt
Taiyron (20) is de man van de studio. Met grote precisie heeft hij de ruimte opgebouwd en bekleedde hij de toekomstige studio met geluidwerende foam. Alles is klaar. Alleen de apparatuur nog. Taiyron is razend enthousiast over dit centrum: Je bouwt voor je eigen buurt. Zo simpel is dat. Zo simpel was het echter niet. Taiyron had tot voor kort niet zoveel met de buurt: Ik deed dingen die niet mochten. Begeleider Fouad schiet in de lach: Dat is zwak uitgedrukt. Taiyron heeft inmiddels een stageplek in het centrum, komt elke dag op tijd en werkt zich helemaal uit de naad. Voor zíjn centrum.

Meiden gaan jongens leren koken
De meidenruimte - of Girls Lounge zoal de ruimte nu al wordt genoemd - is vooral roze. Met lekkere zitkussens op de grond en met een fraai en compleet keukenblok. Shanice (15): Hier gaan we kooklessen geven. Niet voor de meiden, maar voor de jongens. Kunnen ze later tenminste ook eens voor ons koken.
De meiden hebben keihard gewerkt om hun eigen ruimte rond te krijgen. Marjenira (14): Tot en met het inschroeven van de handgrepen in het keukenblok.
Marjenira , Shanice en andere meiden hebben inmiddels laten zien dat ze een kei zijn in het organiseren. We hebben twee disco-avonden georganiseerd. De ene keer kwamen er 150 jongeren, de tweede keer zelfs 250. Van de opbrengst hebben ze een uitstapje gemaakt. Het meeste geld stoppen ze in het aankleden van het jongerencentrum. Marjenira: We kunnen zelf ook wel wat hoor. We hoeven heus niet alles van de deelgemeente te hebben.

Ze stimuleren je
Nadif (17) heeft helemaal zn draai gevonden. Hij heeft ongeveer 100 vierkante meter muur geverfd. En dat vond hij geweldig. Ik had tot voor kort geen ambities en voerde niet zoveel uit. In het jongerencen trum doet hij ondertussen des te meer. Ik weet het niet, ze stimuleren je. Nadif wilde weer naar school: maar dan om een vak te leren dat hem aansprak. Nadif schreef met hulp van het Jongerenwerk IJsselmonde een portfolio waarin staat wat hij kan en wil. Met succes. In september mag hij aan het Albeda beginnen met een opleiding tot jongerenwerker. Goed hè?

Openingstijden