Internationaal congres tegen kinderarbeid in Den Haag

10/05/2010 11:58

Stichting Terre des Hommes Nederland

Terre des Hommes heeft met eigen onderzoek het actieplan voor het internationale congres tegen kinderarbeid dat op 10 en 11 mei plaatsvindt in Den Haag verbeterd. Uit onderzoek van de kinderrechtenorganisatie bleek dat migratie en gebrek aan kinderbescherming kinderen kwetsbaar maakt voor kinderarbeid, terwijl regeringen vrijwel niets doen tegen deze fenomenen. Daarnaast wist Terre des Hommes jonge kinderen die uitgebuit worden als hulp in het huishouden hoger op de agenda te krijgen.

Volgens de Organisatie van de Arbeid (ILO) zijn er wereldwijd naar schatting tweehonderd miljoen kinderen slachtoffer van de ergste vormen van kinderarbeid. Dat is een daling van tien procent ten opzichte van de cijfers die in 2006 werden gepresenteerd. Maar met deze daling is nog lang niet het streven om in 2016 de ergste vormen van kinderarbeid te hebben uitgebannen, in zicht. Om dat te bereiken moet de aanpak van het probleem ingrijpend wijzigen, vindt Terre des Hommes.

Uit onderzoek van de kinderrechtenorganisatie is gebleken dat de oorzaak van de ergste vormen van kinderarbeid niet alleen in armoede ligt. Juist ook een cultuur waarin kinderarbeid wordt gedoogd en een gebrek aan (ouderlijke) zorg door bijvoorbeeld migratie, huiselijk geweld en gebroken gezinnen spelen hierin een belangrijke rol. Als alle drie factoren in een kinderleven kruisen, is de kans dat zo'n kind wordt uitgebuit groot.

In de huidige strategieën om kinderarbeid tegen te gaan wordt voornamelijk gewerkt aan armoedebestrijding en scholing. Maar het volgen van onderwijs kan zelf een bron van geweld tegen kinderen zijn en geeft weinig garantie dat kinderen ook niet meer deelnemen aan de ergste vormen van kinderarbeid. Armoedebestrijding alleen, zorgt er ook niet voor dat kinderen niet werken.

Tijdens het congres tegen kinderarbeid op 10 en 11 mei in Den Haag praten ruim tachtig landen over maatregelen tegen de ergste vormen van kinderarbeid. Daarnaast wordt gekeken welke landen financieel bijdragen aan het uitbannen van zware kinderarbeid.