Gemeente Nieuwegein

maandag, 10 mei 2010

Afgelopen maandagmiddag 3 mei heeft wethouder van onder meer cultuur Hennie van Randwijk twee historische voorwerpen in bruikleen gegeven aan twee Nieuwegeinse musea. De bijeenkomst vond plaats in museum Warsenhoeck. Bestuur en medewerkers van beide musea waren aanwezig.

Museum Warsenhoeck kreeg een klepperhamer in bruikleen. Volgens de overlevering werd deze klepperhamer vroeger gebruikt door de dorpsomroeper om de aandacht van de bewoners te trekken voor zijn nieuws. Ook werd de klepperhamer gebruikt in de Rooms-Katholieke kerk tijdens de eredienst.

Museum de Oudheidskamer kreeg een halve-maansteen in bruikleen. Deze lichtroze steen is de helft van een cirkel en blijft rechtop staan op de horizontale kant. Op de steen is een wapen met aan weerszijden een leeuw in reliëf aangebracht. Tot op heden is de betekenis of functie van deze steen niet achterhaald.

Vertegenwoordigers van de musea vertelden erg blij te zijn met de bruiklenen en ze een goede plek te geven in het museum.

Na het overhandigen van de voorwerpen kreeg de wethouder een rondleiding langs de tentoonstelling ´100 jaar St. Antonius ziekenhuis´, die nog tot 4 juli 2010 in het museum te zien is. Een echte ziekenkamer uit 1910 maakt onderdeel uit van de expositie.

De voorwerpen blijven in bruikleen bij de musea tot het nieuwe stadshuis gereed is. Daar krijgen ze een mooie nieuwe plaats.