Gemeente Zijpe


Burgemeester Marian benadrukt het belang van herdenken


Op 4 mei j.l. zijn ook in de gemeente Zijpe de slachtoffers herdacht van oorlogsgeweld en terreur. In Callantsoog was het dit jaar een speciale bijeenkomst. Voorafgaande aan de herdenking was er een bijeenkomst in de kerk in verband met het onthullen van een plaquette.

Â

Deze plaquette is bedoeld ter nagedachtenis aan de op 14 mei 1940 omgekomen bemanningsleden van de Hare Majesteit âJohan Maurits van Nassauâ. Een Duits bombardement bracht het schip tot zinken voor de kust van Callantsoog.

Â

Burgemeester Marian Dekker heeft de volgende woorden uitgesproken tijdens de bijeenkomst in de kerk van Callantsoog:

Â

Â

Dames en heren,

Morgen, 5 mei, is het 65 jaar geleden dat de capitulatie werd getekend en dat Nederland na vijf oorlogsjaren was bevrijd van de Duitse bezetter. De oorlog gaat met pensioen, schrijven de kranten. Maar dat betekent niet dat het verder weg is. Integendeel, veel mensen zeggen ook: het lijkt wel of de oorlog dichterbij komt naarmate hij langer geleden is. Een landelijk dagblad vroeg lezers om hun persoonlijke verhalen in te zenden: over de oorlog en de bevrijding En er stroomden honderden verhalen binnen. Veelal belevenissen van mensen die toen kinderen waren. Of tiener of twintiger. Uiteraard. Over onderduikadressen, over kampervaringen, over de hongerwinter, over hoe zij als stadskind ondergebracht werden bij wildvreemden.

Jongemannen vertelden over hun ervaringen als dwangarbeider in Duitsland. Over hun werk of hun al dan niet geslaagde vluchtpogingen. Ik hoorde op de radio het verhaal van een joodse vrouw die Auschwitz had overleefd en voor het eerst durfde vertellen wat zij daar als verpleegkundige had moeten doen. Hanneke Groenteman vertelde op de televisie over haar onderduikjaren als kind en hoe zij haar ouders niet herkend had na de oorlog en hoe ze dat altijd heeft gevonden. Voor al deze mensen zijn die herinneringen vaak levendiger dan ooit. Het aantal bezoekers in het Anne Frank-huis is groter dan ooit. Nog steeds verschijnen er tientallen boektitels per jaar met persoonlijke getuigenissen en verhalen. Nog steeds niet zijn alle verhalen verteld. En doorgegeven.

Vandaag herdenken we niet alleen de slachtoffers die in deze vijf oorlogsjaren en in de daarop volgende jaren in Nederlands Oost-Indië zijn gevallen. We gedenken alle burgers en militairen, die sinds 10 mei 1940, wanneer of waar ook ter wereld, in naam van het Koninkrijk dan wel tijdens vredesmissies door oorlogshandelingen of terreur zijn omgekomen.

Nog maar 2 weken geleden (17 april 2010) zijn er in Afghanistan twee jonge militairen van het Korps Mariniers gesneuveld, 23 en 29 jaar oud. In de kracht van hun leven.

We zijn zojuist getuige geweest van de onthulling van een plaquette. Deze plaquette is speciaal bedoeld ter nagedachtenis aan de op 14 mei 1940 omgekomen bemanningsleden van de Hare Majesteit Johan Maurits van Nassau. Een Duits bombardement bracht het schip tot zinken voor de kust van Callantsoog. Veel bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. De jongste van hen pas 18 jaar en de oudste 37. Ook jonge mensen, ook in de kracht van hun leven. Zij ook.

Â

Dames en heren,

Straks is het 20.00 uur. Na een stille tocht houden we dan 2 minuten stilte om te denken aan hen die vielen. En het is goed, dat we dat doen. Hier en op vele plekken in ons land. Het is goed dat we blijven gedenken wat oorlogsleed met mensen doet. Uiteraard denken we aan hen die gevallen zijn, aan de slachtoffers van de kampen, maar we denken ook aan de nabestaanden, aan de overlevenden van terreur en onderdrukking, aan de vervolgden en aan de militairen die uitgestuurd werden. Veel van het leed door oorlogsgeweld neemt niet af als mensen ouder worden. Vaak integendeel. De tweede wereldoorlog is 65 jaar geleden beëindigd. Voor veel mensen nog zo dichtbij. Laat ik daarom afsluiten met de laatste regels van het beroemde gedicht van Leo Vroman, geschreven in 1954 en actueler dan ooit :

Â

Kom vanavond met verhalen,

Hoe de oorlog is verdwenen,

En herhaal ze honderd malen

Alle malen zal ik wenen

Â