UMC St Radboud


Preventie blaaskanker: veelbelovend onderzoek in UMC St Radboud 10-05-2010

Het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) gaat bij patiënten met terugkerende poliepvormige blaaskanker een nieuw middel testen. Dit middel kan waarschijnlijk heropleving van de aandoening voorkomen. De Nijmeegse uroloog prof. dr. Fred Witjes is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en de laboratoriumproeven van dit nieuwe product. Hij is als hoofdonderzoeker de eerste uroloog ter wereld die gaat bekijken hoe mensen op dit middel reageren. Witjes: `Patiënten zijn zeer gemotiveerd om mee te doen, omdat de producten die op dit moment in gebruik zijn, onvoldoende effect hebben'.

Belangen

Terugkerende poliepvormige blaaskanker is een vroege, nog niet gevaarlijke en niet uitgezaaide vorm van kanker. Deze aandoening kan zich ontwikkelen tot een gevaarlijke vorm van blaaskanker, als hij niet bestreden wordt. Witjes: `Het is een hardnekkige vorm. In 70% van de gevallen komt het terug. Door middel van blaasspoelingen proberen we dat te voorkomen, maar de middelen die daarvoor beschikbaar zijn, werken maar beperkt.

Het jongste middel dateert van 1985, wat aangeeft hoe weinig er in deze aandoening is geïnvesteerd. Onterecht naar mijn mening, want wereldwijd kampen 2,7 miljoen mensen ermee. Een effectief middel kan dus heel wat patiëntenleed besparen, maar heeft ook een enorm economisch belang.'

Veilig

Het nieuwe biologische middel is uitgebreid getest in laboratoria en veilig genoeg bevonden om te testen bij mensen. Witjes: `Het onderzoek hebben we opgedeeld in drie fasen. De eerste zes maanden testen we uit wat de maximale dosis is die mensen goed kunnen verdragen. Daarna gaan we op zoek naar de optimale dosis. Die fase zal ook ongeveer zes maanden duren. Het duurt dus nog minimaal een jaar voor we toekomen aan het vergelijken van dit middel met de bestaande middelen, de derde fase van de studie.

' Dit typeert een gangbaar onderzoekstraject waarbij het vooralsnog onzeker is of patiënten er echt baat bij hebben. Toch is het animo onder patiënten groot volgens Witjes. `Het ergste wat er kan gebeuren is dat de aandoening terug komt en weer verwijderd moet worden. Dat is voor deze patiënten geen verslechtering ten opzichte van hun huidige situatie. Voor patiënten is er eigenlijk alleen winst te boeken.'

Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO)

Het RUCO is het in kanker gespecialiseerde centrum van het UMC St Radboud. Jaarlijks komen er ruim 20.000 patiënten met kanker. Het RUCO staat voor multidisciplinaire, innovatieve en servicegerichte zorg voor patiënten met kanker en hun naasten. Klinisch wetenschappelijke onderzoeken zijn belangrijk bij het RUCO. Ze leveren innovaties in de patiëntenzorg op.

Witjes: `Eigenlijk proberen we kanker zoveel mogelijk te voorkomen. Daarvoor doen we veel onderzoek naar en experimenten met nieuwe behandelmethoden en technieken. Het onderzoek met dit nieuwe middel is daar een goed voorbeeld van. Het draagt bij aan het welzijn van de patiënt en zal hopelijk zelfs het aantal patiënten met kwaadaardige blaaskanker verlagen.'

Op het gebied van blaaskanker is het RUCO één van de grootste en meest ervaren centra van Nederland. Jaarlijks doen 300 patiënten met blaaskanker een beroep op de urologen van het centrum; bij ruim 50 patiënten per jaar moet helaas de blaas verwijderd worden. Prof. dr. Fred Witjes wordt in de internationale medische wereld als oncologische blaasexpert beschouwd. Naast zijn hoogleraarschap oncologische urologie is Witjes voorzitter van het Integraal Kankercentrum Oost, voorzitter van de Onco-urologische tumorwerkgroep en voorzitter van de blaaskankergroep van de EORTC (European Organistation of Reasearch and Treatment of Cancer).

Vragen

Voor algemene vragen over blaaskanker kunt u terecht op de website van de afdeling Urologie www.umcn.nl/urologie. Voor vragen over het onderzoek met het nieuwe middel belt u met de afdeling Urologie: telefoonnummer (024) 361 38 03 of u mailt naar secruro@uro.umcn.nl.