VU medisch centrum

'We hebben het voor elkaar gebokst'

Internist-hematoloog Sonja Zweegman over de zorgpaden

7 mei 2010

Lange wachttijden. Ze betekenen veel onzekerheid voor patiënten bij wie kanker wordt vermoed. Daaraan komt spoedig een einde in de nieuwe polikliniek VUmc Cancer Center Amsterdam - diagnose en behandeling. "Het wordt makkelijker en sneller", is de rotsvaste overtuiging van internist-hematoloog Sonja Zweegman, drijvende kracht achter dit unieke project.

Sonja Zweegman, Berthe van Gerven, stafadviseur bij het IOP, en Ger Koole, wiskundige en hoogleraar optimalisatie bedrijfsprocessen van de VU brachten de knelpunten in het diagnostisch proces in kaart Foto: Mark van den Brink De meeste mensen bij wie de verdenking op een kwaadaardige ziekte is gerezen, zullen zo snel mogelijk een diagnose en een persoonlijk behandelplan willen. Vaak duurt dat nu één tot drie weken, straks is deze periode van onzekerheid teruggebracht naar slechts enkele dagen.

Deze spectaculaire tijdswinst is het hoofddoel van de driekoppige werkgroep die begin 2009 om de tafel ging zitten. Behalve voorzitter Sonja Zweegman, zijn dat Berthe van Gerven, stafadviseur bij het IOP en Ger Koole, wiskundige en VU hoogleraar optimalisatie bedrijfsprocessen. Het drietal bracht in de daaropvolgende anderhalf jaar de knelpunten in kaart.

Pionierswerk
"Dat was echt pionierswerk", vertelt Zweegman in een terugblik. De internist-hematoloog roemt nadrukkelijk de enthousiaste inbreng van betrokken specialisten als radiologen, pathologen, urologen en chirurgen. "Iedereen was enthousiast. We hebben het met elkaar gedaan", vertelt ze.
Vorige week werd begonnen met de bouw van de nieuwe polikliniek VUmc Cancer Center Amsterdam - diagnose en behandeling. Voorzitter van de raad van bestuur, Elmer Mulder, gaf op 27 april het startsein voor de dakopbouw van de poli. Daar zullen straks alle bij oncologische zorg betrokken specialisten zetelen. Medio volgend jaar zal de polikliniek op volle toeren draaien.

"In mei beginnen we al met de pilot van zes zorgpaden voor de sneldiagnostiek van borstkanker, dikkedarmkanker, hoofd-en hals oncologie, longkanker, prostaatkanker en kwaadaardige bloedziekten." Zweegman is zeer optimistisch dat het komend jaar de resterende vijftien zorgpaden geïmplementeerd kunnen worden, mede met hulp van chirurg Lisette te Velde en oncoloog Inge Broers.

Analyse
Hoe is de tijdswinst praktisch voor elkaar gebokst? Zweegman toont een oud zorgpad in een model op de computer. "We keken naar de bestaande trajecten. Daar heeft Ger Koole logistieke modellen voor gemaakt. In alle diagnostische zorgpaden zijn er centrale punten waar vertraging kan optreden, zoals de afbeeldende radiologische onderzoeken, een MRI bijvoorbeeld, en pathologisch onderzoek van verkregen weefsels. Die processen zijn gestroomlijnd, en daarmee de wachttijd verkort."

Ook leerde de logistieke analyse van Ger Koole dat andere apparatuur op de afdeling pathologische anatomie de verwerkingstijd van het weefsel sterk zou kunnen verkorten. Dit apparaat zal binnenkort worden aangekocht.
"Al deze diagnostiek en zorg hebben we waar het kan om de patiënt heen gecentreerd in de 21 vernieuwde zorgpaden. Dat betekent onder meer dat de verschillende specialisten die betrokken zijn bij de diagnostiek en het vaststellen van een behandelplan tegelijkertijd in de nieuwe polikliniek de patiënten zien. Dat maakt de communicatie tussen de diverse specialisten efficiënter en komt de patiënt ten goede. Daarnaast hoeven patiënten niet meer op verschillende dagen naar de polikliniek wat veel tijd scheelt", vertelt Zweegman enthousiast in haar werkkamer in VUmc.

Iedereen profiteert
Niet alleen zij profiteren van de tijdswinst, maar ook de medische professionals zelf, benadrukt de internist-hematoloog meermaals. "We gaan veel efficiënter werken. Soms moet je als specialist drie keer bellen om een afspraak voor een patiënt te regelen. Dat is straks niet meer het geval. Er zijn vaste tijdstippen voor diagnostische onderzoeken voor een patiënt gereserveerd, de zogenaamde 'slots'. De uitslagen van de weefseldiagnostiek zullen daarnaast snel bekend zijn, en ook de informatievoorziening is vanaf de externe verwijzers zodanig gestructureerd dat alle gegevens al bij het eerste polikliniekbezoek aanwezig zijn."

Toch klonken er gaandeweg ook sceptische geluiden. Gaat de sneldiagnostiek oncologie bijvoorbeeld niet ten koste van andere ziekten? Volgens Zweegman niet. "Onderzoeken worden nu efficiënter ingepland. Het worden er niet meer."
Voor sommige patiënten is zo'n snel traject nauwelijks te behappen, klonk een ander argument. Met andere woorden, die paar weken zijn voor een patiënt nodig om aan het idee van een ziekte als kanker te wennen. "Als dat zo is, of iemand is fysiek niet in staat enkele onderzoeken op een dag te ondergaan, is dat geen enkel probleem. Het model is flexibel", zegt Zweegman. "In ieder geval zullen de ervaringen van de patiënten nauwlettend geregistreerd worden."
De nieuwe polikliniek is overigens in Nederland de enige in zijn soort.

Annette Karimi

bron: Tracer