VU medisch centrum

Minder lang in spanning zitten

7 mei 2010

"De dokter komt naar de patiënt toe, in plaats van andersom. Dát is de filosofie van het nieuwe polikliniek VUmc CCA - diagnose en behandeling", vertelt Winald Gerritsen, directeur VUmc CCA. "In plaats van een patiënt drie, vier keer terug te laten komen naar het ziekenhuis voor allerlei verschillende onderzoeken en afspraken, plannen we in de nieuwe polikliniek zo veel mogelijk afspraken op één dag. Dit betekent dat een patiënt bij het eerste bezoek vaak een groot deel van de dag in het diagnostiekcentrum moet blijven, maar het grote voordeel is dat we vaak al binnen enkele dagen - voor de meest voorkomende kankersoorten zelfs al binnen 48 uur - een diagnose en behandelplan met iemand kunnen bespreken.

De patiënt is bij ons te gast. We moeten er dus voor zorgen dat zijn of haar verblijf zo efficiënt en aangenaam mogelijk verloopt. Intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines is hiervoor cruciaal. In de huidige situatie lukt het soms om een collega die toevallig even tijd heeft mee te laten kijken naar een patiënt. In de nieuwe polikliniek organiseren we dit al van tevoren. Vóórdat de patiënt bij ons komt, lezen wij de brief van de huisarts of verwijzend specialist en plannen op basis daarvan het bezoek aan de poli. Als de patiënt bij ons in de poli is, weten we dus al door welke specialisten hij of zij gezien moet worden op die dag en alle benodigde materialen voor onderzoek zijn opgevraagd.

Ook is er is tijd voor multidisciplinair overleg ingeroosterd. Het resultaat: een enorme tijdwinst en dat heeft een grote betekenis voor deze groep patiënten. Want als er aanwijzingen zijn dat je kanker hebt, brengt dat enorm veel emoties teweeg. Wie in deze situatie verkeert wil duidelijkheid, liefst zo snel mogelijk. Elke dag extra wachten, betekent extra spanning en extra onzekerheid. Uiteraard is er ook een medisch belang: hoe eerder we erbij zijn, hoe groter de kans op genezing van kanker. Belangrijk is hierbij wel dat we - in nauw overleg met omringende ziekenhuizen - ervoor zorgen dat mensen ook snel na hun diagnose geopereerd kunnen worden. In VUmc of in een ander ziekenhuis in de regio. Communicatie met omringende ziekenhuizen is dus heel belangrijk."

Jannek Staats
bron: Tracer