VU medisch centrum

Oncologische zorgpaden geborgd

7 mei 2010

In de nieuwe poli sneldiagnostiek staan de zorgprocessen van oncologische patiënten centraal. Het IOP begeleidt de ontwikkeling en borging van nieuwe en bestaande oncologische zorgpaden. Elise Bijvank, hoofd kwaliteit IOP: "In samenspraak met alle bij de behandeling betrokken disciplines hebben we de afgelopen maanden intensief gewerkt aan het herontwerpen van de diagnostische processen voor de gedefinieerde zes pilot-zorgpaden. De implementatie van de eerste drie zorgpaden start in mei, in juli volgen de overige drie.

Door het herontwerp van de zorgpaden en door optimaal gebruik te maken van de beschikbare capaciteit kan de doorlooptijd van de diagnostiek en het opstellen van een behandelplan - waar mogelijk - binnen 48 uur worden gerealiseerd. Het logistieke model dat we voor het herontwerp hebben ontwikkeld, wordt in de loop van het jaar uitgerold naar de overige dertien oncologische zorgpaden. Het streven is dat in juni 2011 álle oncologische zorgpaden (her-)ingericht, geïmplementeerd, geborgd en operationeel zijn."

Simultaan
"We buigen ons momenteel ook over de vraag hoe we de onderzoeksgegevens van patiënten die zijn doorverwezen naar VUmc bijtijds in huis krijgen en voor het eerste polibezoek gereviseerd kunnen hebben. Simultaan werken we aan een checklist voor een efficiënte organisatie van het multidisciplinair overleg en richten we ons op de ontwikkeling van eenduidige patiënteninformatie. Voor de toekomstige borging van de sneldiagnostiek is structureel meten en goede monitoring essentieel. De tool die we daarvoor gaan gebruiken is nog in ontwikkeling."

Ursula Wopereis
bron: Tracer