Gemeente Urk

Haalbaarheidsstudie Duurzaam Energie- en Ontwikkelingsbedrijf Flevoland van start

Provincie Flevoland, alle Flevolandse gemeenten en Waterschap Zuiderzeeland gaan van start met een haalbaarheidsstudie naar een regionaal Duurzaam Energie- en Ontwikkelingsbedrijf. De studie richt zich op de organisatorische, technische, financieel-economische en juridische haalbaarheid van het Duurzaam Energie- en Ontwikkelingsbedrijf.

Provinciale en gemeentelijke ambities zijn hoog ten aanzien van het verduurzamen van de energievoorziening. Zo wil Flevoland in 2013 60% van het totale energieverbruik duurzaam opwekken (exclusief verkeer en vervoer). Provinciale Staten hebben bovendien een motie aangenomen, waarin wordt voorgesteld om de middelen die zijn vrijgekomen uit de verkoop van de aandelen NUON/Essent in te zetten voor verdere verduurzaming van Flevoland en de versterking van de provinciale economie. Ook gemeenten en waterschap hebben ambities op dit terrein en streven op termijn naar klimaatneutraliteit of zelfs meer. Maatschappelijke partijen zoals woningbouwcorporaties en netbeheerder tonen belangstelling voor de haalbaarheidsstudie.

Â

Anne Bliek: âWe gaan onderzoeken of en hoe een provinciaal Duurzaam Energie- en Ontwikkelingsbedrijf kan bijdragen aan de gewenste versnelling van de verduurzaming van de energievoorziening. En daarmee aan een economische impuls binnen de provincie doordat vele duurzame energieprojecten worden gerealiseerd. Er ontstaat zodoende tevens een grote afzetmarkt voor leveranciers van duurzame energietechnologieën. Het wordt dan interessant voor deze bedrijven zich in onze provincie te vestigen.â

Â

Binnen de provincie zijn vele organisaties actief op het gebied van de verduurzaming van de energievoorziening. De mogelijke rol die organisaties zoals het duurzaamheidslab van Almere, ACRRES en woningbouwcorporaties kunnen spelen, maakt deel uit van het onderzoek. Voor gemeenten zal moeten blijken of het initiatief kansen biedt bij het verduurzamen van de energievoorzieningen van bestaande woningen, nieuwbouwwijken en bedrijventerreinen.

Â

Het onderzoek zal voor de herfst de eerste resultaten opleveren; daarna wordt besloten welke vervolgstappen kunnen worden gezet. Bij gunstige resultaten kan dat leiden tot het daadwerkelijk realiseren van het regionale Duurzaam Energie- en Ontwikkelingsbedrijf.