Nederlandse start-up tekent megacontract met Wereldbank

10/05/2010 14:14

Booij, Klusman en Van Bruggen

Nederlandse start-up tekent megacontract met Wereldbank

US$ 25 miljoen voor kleine bedrijven in Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek

Amsterdam / Washington DC, 10 mei 2010

De Nederlandse start-up XSML (Extra Small, Medium, Large) en de Wereldbank zetten gezamenlijk een investeringsfonds op ter waarde van US$ 25 miljoen. Het geld uit dit fonds is bestemd voor kleine bedrijven in twee van de armste landen ter wereld: Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek. Andere deelnemers aan het XSML-fonds zijn de Nederlandse Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) en de Canadese filantropische stichting Lundin for Africa.

Op 10 mei plaatsen XSML-directeur Jan Vos en de CEO van de International Finance Corporation (IFC), Lars Thunell, hun handtekening onder de overeenkomst. De IFC, het onderdeel van de Wereldbank dat de private sector in ontwikkelings- en transitielanden stimuleert, hecht groot belang aan het investeringsproject. Sergio Pombo (verantwoordelijk voor het programma vanuit IFC): "Dit is de eerste stap in een groter programma van investeringen in zeer arme fragiele staten, het IFC SME Ventures Programme. De internationale gemeenschap investeert nog nauwelijks in de ontwikkeling van deze lokale economieën. Dat gaat nu veranderen." De komende jaren zal het programma uitgebreid worden naar onder meer Sierra Leone, Liberia, Nepal, Bangladesh, Sierra Leone, Liberia, Yemen, Bangladesh, en Bhutan. De verwachting is dat in totaal ruim 5000 bedrijven steun en advies krijgen.

Kleine bedrijven in de strijd tegen armoede

Kleine bedrijven maken 90% uit van de wereldeconomie. Dit soort kleinschalige ondernemingen creëren meer arbeidsplaatsen, zijn innovatiever en dragen meer bij aan economische groei dan grote bedrijven. Bovendien leveren zij een steeds belangrijker bijdrage aan de bestrijding van armoede. Investeren in kleine bedrijven in Centraal-Afrika is een grote uitdaging, maar het loont de moeite, aldus ondernemer en PvdA-politicus Jan Vos: "De 70 miljoen mensen die in Congo leven, een land zo groot als Europa, verdienen vaak minder dan één dollar per dag. Met één goede baan in een bedrijf dat door ons wordt gefinancierd, worden hele families onderhouden. Kinderen kunnen daardoor naar school en zieke gezinsleden naar het ziekenhuis."

Het initiatief van XSML past in een trend van grootschalige verstrekking van microkredieten. Jan Vos: "De toekomst van ontwikkelingssamenwerking en armoedebestrijding ligt in lenen en investeren, maar dan wel met het doel om de inleg terug te krijgen en het liefst met een klein beetje rendement. Op deze manier laat je de ontvangers in hun waarde. Maar het is ook beter voor Nederland, omdat we het geld opnieuw kunnen inzetten. Dat is zeer welkom in deze financieel moeilijke tijden."

Over XSML en het investeringsfonds

De investeringsmaatschappij XSML is in 2008 opgericht met de doelstelling om duurzaam en sociaal te investeren in arme landen. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en heeft in de afgelopen jaren het investeringsproject voorbereid. In samenwerking met een investeringsmaatschappij uit Kameroen (CenaInvest) komt de uitvoering van de projecten voor rekening van een joint-venture opgericht in Kinshasa, Congo. Dit bedrijf zal de investeringen in ca. 60-80 bedrijven begeleiden. Investeringsbeslissingen worden genomen in Amsterdam door een internationaal team van ontwikkelingsbankiers.





http://www.xsml.nl


Noot voor de redactie:

Noot voor redactie,