VNG lanceert gemeentelijk netwerk ro en milieu

10/05/2010 15:17

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lanceert vandaag het ROMnetwerk, hét netwerk voor gemeenteambtenaren ruimtelijke ordening en milieu. Dit ROMnetwerk combineert een digitaal kennisnetwerk met fysieke bijeenkomsten om kennisuitwisseling te bevorderen.

De VNG start dit netwerk omdat er veel ontwikkelingen zijn op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu. Beleidsmedewerkers hebben behoefte aan informatie en willen kennis met elkaar delen over ontwikkelingen. De VNG wil hen daarbij ondersteunen.

Onderscheidend aan het ROMnetwerk is de mogelijkheid om te peilen of er voldoende draagvlak binnen gemeenten is voor nieuw landelijk beleid. Ook kan met het netwerk in kaart worden gebracht waar gemeenten binnen het bestaande beleid tegen knelpunten aanlopen. De VNG kan hiermee gemeentelijke ervaringen en inzichten direct betrekken bij haar afwegingen op landelijk niveau.

De gemeentelijke betrokkenheid bij beleidsvoorbereiding, uitvoering en evaluatie leidt volgens de VNG tot meer draagvlak en snellere en betere uitvoering van wet- en regelgeving. Het inrichten van het ROMnetwerk is daarom ook in nauwe samenwerking met het ministerie van VROM tot stand gekomen.

Alle ruimtelijke ontwikkelingsdossiers bijeen

Het ROMnetwerk kent een volledige focus op het ruimtelijke ordenings- en milieuvakgebied in de breedste zin van het woord. Het ROMnetwerk houdt zich bezig met alle actuele ruimtelijke ontwikkelingsdossiers van gemeenten. Van bestemmingsplannen tot regionale uitvoeringsdiensten, van ruimte voor windenergie tot stedelijke distributie en van duurzame ruimtelijke ontwikkeling tot natuurbeheer. Deze opzet is noodzakelijk omdat het beleidsterrein van ruimtelijke ordening en milieu complex en constant in ontwikkeling is door veranderende wet- en regelgeving en de stijgende behoefte aan integrale ruimtelijke kwaliteit.

Het digitale netwerk www.romnetwerk.nl is alleen toegankelijk voor gemeenteambtenaren. Zij kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor deelname aan dit netwerk. De eerste mogelijkheid voor leden van het ROMnetwerk om elkaar fysiek te ontmoeten is op het Kenniscongres ROMnetwerk dat op 16 juni in De Reehorst in Ede wordt gehouden.

Den Haag, 10 mei 2010