Stichting FOM 10 mei 2010

Theoretische natuurkunde in het museum!

Van 24 april 2010 tot en met 8 mei 2011 is een speciale tentoonstelling in het Universiteitsmuseum in Utrecht geopend: 'Master the Universe! Op expeditie met Nobelprijswinnaar 't Hooft naar een theorie van alles'. vergroten Master the Universe! Afbeelding 1. Tentoonstelling 'Master the Universe' in het Universiteitsmuseum in Utrecht In de tentoonstelling gaat de bezoeker letterlijk aan boord van een ruimteschip en onderzoekt de fascinerende wereld van de natuurkunde. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht praten de bezoekers in de vele korte filmpjes bij, en door zelf te doen en te ervaren worden principes als supergeleiding en de relativiteitstheorie begrijpelijk. Zo kan de bezoeker in Master the Universe! zelf zoeken naar zwarte gaten, een virtuele ruimtereis maken en kosmische deeltjes waarnemen. Als hoogtepunt kan men supergeleidend materiaal laten zweven door het af te koelen tot bijna -200 °C.

Theorie van alles
De "theorie van alles" is de heilige graal van de natuurkunde. Al vele jaren zoeken theoretisch natuurkundigen naar deze ene theorie die alle fundamentele deeltjes en hun krachten beschrijft. De uitdaging zit in het inpassen van de bijzondere natuurwetten die bij de meest extreme omstandigheden naar boven komen. De natuurkunde van het extreem kleine, koude, snelle en zware speelt dan ook een belangrijke rol in de tentoonstelling.

Gerard 't Hooft
Prof. dr. Gerard 't Hooft is één van de natuurkundigen voor wie het vinden van een "theorie van alles" een levenswerk is. Samen met prof. dr. Martinus Veltman kreeg hij in 1999 de Nobelprijs voor zijn grote bijdrage aan het standaardmodel, de beste beschrijving van de natuur tot nu toe. 't Hooft studeerde en promoveerde aan de Universiteit Utrecht en is de enige Nobelprijswinnaar die verbonden is aan een Nederlandse universiteit. Hij speelde een belangrijke rol bij het samenstellen van de tentoonstelling.

Kijk voor meer informatie op www.mastertheuniverse.nl.

Master the Universe! is tot stand gekomen in samenwerking met de Faculteit Bètawetenschappen, Universiteit Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting FOM.