VU medisch centrum

Zorgpaden hebben wiskundige onderbouwing

7 mei 2010

Hoogleraar stochastiek Ger Koole (VU) heeft met een wiskundig oog naar de nieuwe zorgpaden voor de poli sneldiagnostiek gekeken. Kwantitatief inzicht leidt tot een betere stroomlijning van diagnostiek.

"Een belangrijke vraag voor de nieuwe poli is: hoe kunnen we er voor zorgen dat tachtig tot negentig procent van de patiënten binnen de afgesproken tijd het diagnosetraject doorloopt? Daarbij komt zeker ook wiskunde om de hoek kijken, met name statistiek en kansrekening. Hoeveel patiënten krijg je op een bepaald zorgpad? Hoeveel capaciteit moet je reserveren, bijvoorbeeld voor de MRI, zodat die optimaal benut wordt? Waar zitten de 'bottlenecks' in je doorlooptijd? De multidisciplinaire overleggen zijn bijvoorbeeld agendatechnisch lastig, dat je daarmee eigenlijk niet kan schuiven. Als je dat allemaal bij elkaar neemt, krijg je een model voor het zorgpad - hoewel dat eigenlijk een iets te zwaar woord is.

Het gaat er vooral om, dat je op een andere manier kijkt. In het ziekenhuis zijn mensen er logischerwijs meer op ingesteld om te kijken naar de individuele patiënt. Elke specialist doet zijn eigen onderzoek en daarna is de volgende aan de beurt. In de nieuwe poli moeten al die stappen veel beter op elkaar aansluiten en dat kan met de nieuwe zorgpaden. Uiteraard zullen we de eerste tijd goed blijven meten om te zien of op sommige punten nog bijstellingen nodig zijn."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer