Gemeente Voorschoten

Rijnland zoekt droomsloot

droomsloot Rijnland heeft de zorg voor het water in zijn gebied; water beheersen in de circa 200 polders en water keren door middel van duinen en dijken. Daarnaast zorgen we voor de waterkwaliteit door het zuiveren van het afvalwater en de zorg voor het oppervlaktewater om ons heen.

En over de waterkwaliteit gaat het nu. Rijnland droomt van mooie sloten in het gebied; sloten waarin waterplanten en -dieren het naar hun zin hebben. Planten maken sloten en slootkanten mooi, vissen, kikkers en andere waterdieren zorgen voor leven en activiteit in, op en om het water.

Rijnland schrijft dit voorjaar een wedstrijd uit om de ultieme droomsloot te vinden. U kunt als particulier, als groep (school, bedrijf) of als eigenaar van een sloot (agrariër, natuurbeschermer, of gemeente) meedoen en de mooiste sloot bij ons voordragen. Wellicht wordt dit uiteindelijk de gezochte droomsloot van Rijnland en wint u een mooie prijs.

Maar wat is nu een mooie sloot? Hoe meet je zoiets? En welke sloot is vervolgens de droomsloot? Hieronder staat uitgelegd hoe de wedstrijd is opgebouwd en wat er voor nodig is om mee te kunnen doen.

Een sloot nomineren

Voor deelname aan deze wedstrijd moet een scoreformulier worden ingevuld en digitaal worden ingestuurd, voor het invullen van het formulier is een klein veldonderzoek nodig. Iedereen kan meedoen en een sloot voordragen, u hoeft niet persé "eigenaar" of "beheerder" te zijn. Het formulier is verdeeld in twee onderdelen; het huis (de watergang zelf) en de inrichting van het huis (geur, kleur van het water, oevers en onderwaterplanten). Is alles bij de sloot bekeken, gemeten en ingevuld dan kan je het formulier, aangevuld met een paar foto's en motivering, online ingesturen. Alleen volledig ingediende nominaties dingen mee naar de titel Droomsloot van Rijnland.

De wedstrijd start op 5 april en sloten kunnen "ingestuurd" worden tot en met 1 juni. De inzendingen zullen worden verdeeld in drie categorieën, te weten sloten in de stad, sloten in het boerenland en sloten in een natuurgebied. Een deskundige en onafhankelijke jury vanuit verschillende aandachtsgebieden (natuurbescherming, gemeente, agrarisch en laboratorium Rijnland) buigt zich vervolgens over de inzendingen. De scores, de foto's en de motivaties van de inzenders zullen samen met veldbezoeken door de jury worden beoordeeld. Hieruit volgt in juni de winnende sloot. De winnaars in de drie categorieën winnen een leuke prijs; een rondvaart met een groep vrienden, collega's of clubgenoten op de Nieuwkoopse Plassen.

Meer informatie

Meedoen kan via de website van Hoogheemraadschap van Rijnland.
* 10 mei 2010