GroenLinks


Maandag 10 mei 2010, 12:59u - Kees Vendrik
Commissie De Wit markeert noodzakelijke trendbreuk financiële sector

Het rapport `Verloren Krediet' van de parlementaire onderzoekscommissie financieel stelsel (Commissie de Wit) bevat heldere en krachtige aanbevelingen voor de financiële sector van de toekomst. De Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft waardering voor het werk van de Commissie en steunt het rapport dat vandaag is gepresenteerd in hoofdlijnen.

Het rapport legt terecht een grote verantwoordelijkheid bij de financiële sector zelf. GroenLinks-Tweede Kamerlid Vendrik zegt, naar aanleiding van het rapport:

"Het is nu tijd dat een nieuwe, jongere generatie bankiers zich gaat melden aan het front. Er is een fundamentele cultuuromslag nodig met meer oog voor risicomanagement, meer lange termijn focus en aandacht voor maatschappelijke waarde. We hebben de vernieuwde banken hard nodig om de omslag te maken naar een duurzame economie en samenleving."

Ook stelt het rapport terecht dat pogingen tot zelfregulering door banken, zoals recent in de vorm van de Code Banken, niet afdoende is. Vendrik:

"Er moet meer druk worden uitgeoefend om bonussen werkelijk in het gareel te krijgen en banken te dwingen tot verantwoord risicomanagement".

Tevens moeten de Tweede Kamer, kabinet en toezichthouders zich veel beter informeren en zich actiever opstellen bij goede wetgeving en toezicht. GroenLinks roept andere partijen op de aanbevelingen van de Commissie De Wit zo snel mogelijk in wetgeving om te zetten. Ingrijpen in de marktordening en scheiding van bankfuncties zijn van groot belang om herhaling van crisis te voorkomen en het risico voor de overheid te verminderen. Banken moeten worden gesplitst in algemene nutsbanken en zakelijke instellingen. Vendrik heeft hier bij de openbare verhoren ook op aangedrongen. Volgens hem is louter goed toezicht altijd onvoldoende.

Tenslotte deelt GroenLinks het oordeel over de toezichthouder en het kabinet inzake ABN AMRO en Icesave. Bij ABN AMRO had meer gekund, bij Icesave had meer gemoeten om het belang van de Nederlandse consument en de financiële sector te beschermen.