NEN


Voorstel voor opstellen Europese afspraak 'rental conditions'

maandag 10 mei 2010, 14:12

Vanuit CEN, de Europese normalisatie-instelling, komt het voorstel een CEN Workshop Agreement (CWA) op te stellen op het gebied van voorwaarden voor het verhuren van gereedschap, machines en apparaten aan consumenten. Het gaat om de verhuur van uitrusting bedoeld voor bouw-, tuinier- en doe-het-zelf werkzaamheden. De CWA biedt verhuurbedrijven een raamwerk om eigen voorwaarden te ontwikkelen.

Doelgroep CWA `Rental conditions'

Een CWA is een Europese afspraak tussen internationale organisaties, ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van CEN. Een CWA is niet wettelijk bindend en kan worden toegepast op een vrijwillige basis.

De CWA `Rental conditions' is bedoeld voor de volgende belanghebbende partijen: bouwmarkten, tuincentra, doe-het-zelfzaken, franchise organisaties voor bouwmarkten, tuincentra en doe-het-zelfzaken, verhuurbedrijven, belangenverenigingen van verhuurbedrijven, belangenorganisaties van MKB en detailhandel, toezichthoudende organisaties, consumentenorganisaties etc.

Toegevoegde waarde CWA

Voor verhuurders geldt dat zij moeten voldoen aan een (wettelijke) `zorgplicht' (aansprakelijkheid voor veiligheid). Ten opzichte van de consument, maar ook richting controlerende instanties en verzekeraars, willen organisaties aantonen dat zij veiligheid waarborgen. Dit kan door bijvoorbeeld in voorwaarden voor verhuur, bepalingen op te nemen over de veiligheid en de bediening van het gehuurde materieel. Dergelijke voorwaarden wekken vertrouwen en dragen bij aan de professionele uitstraling van de sector als geheel. Bovendien kunnen organisaties zich hiermee onderscheiden in de markt.

Deelname

Belanghebbende partijen kunnen rechtstreeks deelnemen aan het Europese ontwikkelingsproces. Aan de deelnemers wordt een bijdrage voor de kosten van de secretariaatsvoering gevraagd. NEN brengt uw organisatie in contact met andere geĂŻnteresseerde organisaties en regelt uw deelname aan het project.

Meer informatie

Voor deelname aan of meer informatie over de CEN Workshop, kunt u contact opnemen met NEN Business Development,
businessdevelopment@nen.nl of via telefoon (015) 2 690 372. Ook als u niet wilt deelnemen, maar wel belangstelling heeft voor dit onderwerp, komt NEN graag met u in contact.