Eumedion reeds bezig met aandeelhoudersaanbevelingen Commissie De Wit

10/05/2010 17:19

Eumedion

Amsterdam, 10 mei 2010. Eumedion prijst de Commissie De Wit voor de gestructureerde wijze waarop zij de gebeurtenissen in de financiële sector van de afgelopen jaren in samenhang heeft beschreven. Eumedion onderschrijft grotendeels de analyse die ten grondslag ligt aan de aanbevelingen van de Commissie over de rol van aandeelhouders. De kern van de analyse stemt sterk overeen met de analyse van Eumedion in haar recent gepubliceerd position paper over betrokken aandeelhouderschap. Het Eumedion position paper bevat aanbevelingen die invulling geven aan wat de Commissie De Wit de "maatschappelijke verantwoordelijkheid" van aandeelhouders noemt.

De Commissie De Wit stelt in aanbeveling 9 dat aandeelhouders verantwoord invulling dienen te geven aan hun rechten en plichten. Eumedion heeft hiertoe in haar position paper van 12 maart 2010 over betrokken aandeelhouderschap reeds voorstellen gedaan. In het paper onderstreept Eumedion onder andere het belang om binnen institutionele beleggers de nodige expertise op het terrein van goed ondernemingsbestuur en duurzaamheid te ontwikkelen dan wel verder uit te breiden en dat corporate governance en duurzaamheidsfactoren meer worden geïntegreerd in het beleggingsproces. Voorts zou naar de mening van Eumedion de beloning van fondsmanagers sterker moeten worden gekoppeld aan de lange termijn en aan de belangen van de cliënt en de eindbegunstigden en zouden institutionele beleggers bereid moeten zijn om onderling samen te werken, zodat zij sterker staan in de discussies met de ondernemingsleiding. Randvoorwaarde voor betrokken aandeelhouderschap is wel dat aandeelhouders over voldoende zeggenschapsrechten beschikken en dat het bestuur en de raad van commissarissen een open houding hebben om de dialoog met institutionele beleggers aan te gaan. Eumedion stelt in het position paper dat lange termijn aandeelhouderschap bij institutionele beleggers moeilijk kan worden afgedwongen of gestimuleerd. Zij ziet derhalve - in tegenstelling tot de Commissie De Wit - weinig in 'compensatiemiddelen' (zoals loyaliteitsdividend of -stemrecht) voor het lang aanhouden van aandelen door institutionele beleggers.

Eumedion heeft reeds eerder onderkend dat de nadruk op de creatie van aandeelhouderswaarde binnen het beloningsbeleid voor het bestuur bestuurders in de afgelopen jaren een aantal niet-voorziene effecten heeft gehad. De prikkel bij bestuurders van beursondernemingen is erdoor toegenomen om zich vooral te focussen op de effecten van hun beleid op de beurskoersen op de korte termijn in plaats van waardecreatie op de lange termijn. Dit heeft bij Eumedion geleid tot een aanpassing van haar beloningsaanbevelingen, zoals het minder afhankelijk maken van de hoogte van bestuurdersbonussen van 'Total Shareholder Return".

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.eumedion.nl