D66

maandag 10 mei 2010

Stop benadelen kleine bedrijven bij aanbesteden

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold wil dat de overheid bij aanbestedingen eerlijker te werk gaat, zodat een gelijk speelveld ontstaat waarop ook het midden- en kleinbedrijf (MKB) kansen heeft. Nu wordt het midden- en kleinbedrijf volgens Pechtold te vaak buitenspel gezet, zo stelt hij vanmiddag bij het een bijeenkomst van DGA Network, waar eerder onder meer kardinaal Simonis, premier Balkenende en wijlen Prins Bernhard spraken. Pechtold: "Hoge omzet- en ervaringseisen sluiten ZZP'ers en MKB'ers af van een heel belangrijke markt. Hierdoor is er sprake van een ongelijk speelveld, en van verminderde concurrentie tussen bedrijven. Dit moet worden aangepakt."

Specifieke kwaliteitseisen

De Nederlandse overheid zet jaarlijks voor bijna zestig miljard euro opdrachten in de markt. Het gaat dan onder andere om schoonmaakopdrachten, beveiligingstaken, catering en communicatie. Pechtold pleit voor een eerlijker aanbestedingsbeleid van de overheid. Zo wil hij af van irreële eisen. Pechtold: "Nu komt het voor dat een gemeente een school van acht lokalen wil laten bouwen, maar bij het aanbesteden eist dat een aannemer al eens een school van vijftien lokalen gebouwd heeft. Door dergelijke onredelijke eisen vallen kleine ondernemers vaak buiten de boot. Dat is oneerlijk tegenover de ondernemer in kwestie, maar het leidt ook tot hogere uitgaven voor de overheid. Meer concurrentie zorgt immers voor lagere prijzen." Pechtold wijst erop dat kleine bedrijven ook voor de meeste nieuwe banen zorgen. Onderzoek van de Amerikaanse Kauffman Foundation heeft uitgewezen dat bijna alle nieuwe banen die tussen 1980 en 2005 in de VS gecreëerd werden, afkomstig waren van bedrijven van vijf jaar of jonger. Bij bestaande bedrijven kwam er netto vrijwel geen baan bij.

Aanbestedingspaspoort

Ter vermindering van de administratieve rompslomp omarmt Pechtold een idee van MKB Nederland om een aanbestedingspaspoort te introduceren. Dat is een nummer waaraan alle gegevens van de indiener automatisch zijn gekoppeld, zodat die maar eenmalig hoeven worden ingevuld. Pechtold: "Door vermindering van de rompslomp zullen zzp'ers en mkb'ers vaker en sneller meedingen naar overheidsopdrachten. Dit is voor de overheid en voor veel ondernemers winst."