KNHS

Tien landen zadelen paarden voor eerste editie van de Meydan FEI Nations Cup in La Baule
10 mei 2010
La Baule

LA BAULE (KNHS) - Maar liefst tien landen komen aanstaande vrijdag aan de start van de eerste wedstrijd in het kader van de Meydan FEI Nations Cup 2010 competitie. Voor Nederland heeft bondscoach Rob Ehrens de volgende ruiters geselecteerd: Piet Raijmakers jr. (Asten), Gerco Schröder (Tubbergen), Harrie Smolders (Hooge Mierde) en Vincent Voorn (Dinteloord). Als reserve gaat mee Nathalie van der Mei (Makkinga).

Net als voorgaande jaren doen er ook dit jaar tien landen mee aan de Meydan FEO Nations Cup. Groot-Brittannië spande na de degradatie vorig jaar een procedure aan bij het Court of Arbitrage for Sport (CAS.) in Genève en won. Zij eindigden samen met de Belgen ex aequo op de negende plaats met 22 punten, voor de Italiaanse equipe. De Belgen hebben in deze diskwalificatie berust en degradeerden naar de 'Promotional League'. Uit deze Promotional League zijn Spanje en Polen gepromoveerd en zij strijden nu mee in de belangrijkste competitie die de mondiale springsport kent.
Er zijn voor 2010 een paar kleine reglementaire veranderingen doorgevoerd. Zo komen de beste acht landen terug voor de tweede manche en, mocht het gast land zich niet voor de tweede manche hebben weten te plaatsen, dan mogen ze alleen terugkomen als hun achterstand op het op dat moment zevende staande land niet groter is dan acht strafpunten. De twee landen die zich niet voor de tweede manche hebben weten te plaatsen krijgen geen punten. Het winnende land ontvangt 10 punten, het tweede land krijgt zeven punten, het derde land zes en dan aflopend tot het achtste land, dat één punt krijgt. Degradeerden tot en met het vorige jaar slechts twee landen, de FEI heeft nu besloten dat er dit jaar maar liefst vier landen zullen degraderen uit deze serie om het in 2010 mogelijk te maken twee landen uit de Promotional League te laten promoveren. Zo wordt voor het seizoen 2011 het totaal aantal deelnemende landen weer op acht gebracht.
"De spanning wordt dit jaar extra groot, omdat wij ons in ieder geval bij de eerste zes landen moeten rijden om op die wijze de startmogelijkheden voor 2011 in deze competitie te handhaven. We hebben ons tot nu toe op dit hoge niveau ieder jaar opnieuw weten waar te maken en gezien de breedte en de kwaliteit van ruiters en paarden in Nederland moet een positie bij de eerste zes ook dit jaar mogelijk zijn", aldus een immer positief ingestelde bondscoach Rob Ehrens.

De prijzenpot is in ieder van de acht wedstrijden gevuld met 200.000 euro, waarvan 64.000 euro voor de winnaar is. Het als tweede eindigende land krijgt 40.000 euro en het als derde eindigende land ontvangt 32.000 euro. Daarnaast is voor de Grote Prijs, die op zondag wordt verreden, steeds nog eens minimaal 200.000 euro beschikbaar.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.labaule-cheval.com

Deelnemende landen seizoen 2010:

Duitsland
Frankrijk
Groot-Brittannië
Ierland
Nederland
Polen
Spanje
USA
Zweden
Zwitserland

Kalender 2010:

14 mei - La Baule (Fra)
28 mei - Rome (Ita)
4 juni - Sankt Gallen (Zwi)
18 juni - Rotterdam (Ned)
9 juli - Falsterbö Zwe)
15 juli - Aken (Dui)
30 juli - Hickstead (Eng)
6 augustus - Dublin (Ier) - finale

Foto: www.melissen.net