Ingezonden persbericht


Aktionskunst & Open Air Galerie

KUNSTspoor

Bij het vriendelijke Duitse dorpje Bippen start deze zomer een verrassend nieuw kunstproject gesitueerd langs een smalspoorbaan. De baan kan men berijden door middel van lorries die door middel van fietsaandrijving kunnen worden voortbewogen en zo, rustig voortrollend omtvouwt zich het fraaie landschap langs de baan en kan men tegelijkertijd een groot aantal kunstwerken bewonderen. Het project is een initiatief van het toeristenbureau 'Erholungsgebiet Hasetal'.

De Fluiter op de lorrie (Draisine) met de organisatoren

Het gaat daarbij zowel om bestaande beeldhouwwerken als ook om tijdelijke kunstwerken. Voor dit laatste heeft men een beroep gedaan op Adri A.C. de Fluiter. Zijn kennis van deze materie en het succes van de natuurkunstprojecten in Schoonoord werden ook in Duitsland opgemerkt en leidde tot de uitnodiging om als curator op te treden voor wat betreft tijdelijke projecten door Nederlandse kunstenaars. KunstBahn Hasetal wordt in eerste instantie uitgevoerd langs het traject Bippen - Nortrup over een afstand van ca. acht kilometer. De komende jaren worden ook de andere twee andere aansluitende trajecten erbij betrokken zodat er in de toekomst ruim 25 kilometer lang van landschap en kunstwerken kan worden genoten.

Op verzoek van De Fluiter hebben zeven Nederlandse kunstenaars speciaal voor dit KunstSpoor voorstellen ontwikkeld nadat ze op 16 maart j.l. een tocht met de lorries maakten. Aanwezig waren: Merijn Vrij, Femke van Dam, Dick Lubbersen, Karin van der Molen, Wia Stegeman, Stephanie de Rhode en Henk Jonker. Kunstenaars die allen hun sporen verdienden met werken in de natuur met interessante projecten op locaties in binnen- en buitenland. Zo was Karin van de Molen bijvoorbeeld te gast in Japan en Taiwan (zij is tevens bekend als organisator o.a. van het zeer succesvolle project 'Kielzog' in 2008), Femke van Dam opereerde in Frankrijk en Merijn Vrij in Taiwan en Duitsland. Adri A.C. de Fluiter zal daarnaast zelf een grootschalig bomenproject realiseren.

Binnenkort wordt de definitieve keuze gemaakt van kunstwerken die dit jaar zullen worden uitgevoerd. Hierbij geldt dat sommige voorstellen eventueel kunnen worden doorgeschoven naar volgende jaren. Op 10 mei a.s. wordt de eerste tocht langs de kunstwerken officieel gereden door de burgemeester met in zijn gevolg kunstenaars en vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen uit de regio.

Het hele project kan worden gevolgd op www.hasetal.de.