Jaarverslag Waarborgfonds Motorverkeer meldt meer schade aan auto's

10/05/2010 07:58

3p Service

Bijna 60 miljoen voor gedupeerden van verkeersongevallen

Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft vorig jaar ruim 53.000 schadegevallen behandeld en in totaal EURO 59,8 miljoen aan schadevergoeding uitgekeerd. Een jaar eerder vergoedde het fonds EURO 57 miljoen. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2009.

In ruim 30.000 van de gevallen die het Waarborgfonds onder de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen in 2009 behandelde, ging het om schade aan een geparkeerde auto. In iets meer dan 1.700 dossiers was sprake van letsel, terwijl beschadigd wegmeubilair tot ruim 15.500 claims leidde.

Opvallende gegevens

Een ander opvallend gegeven dat uit het jaarverslag naar voren komt is dat veel Nederlanders ten onrechte denken dat het Waarborgfonds Motorverkeer alleen schade aan auto's vergoedt. Ook de voorwaarden waaraan een geslaagde claim op het Waarborgfonds moet voldoen blijken niet erg bekend. Om in de behoefte aan informatie te voorzien, heeft het Waarborgfonds zijn website www.wbf.nl vernieuwd.

De taak van het Waarborgfonds Motorverkeer is om schade te vergoeden als die is veroorzaakt door gemotoriseerd verkeer en de benadeelde geen verzekeraar kan aanspreken. Daarvan is sprake als de aansprakelijke onverzekerd is, onbekend is gebleven (omdat hij of zij is doorgereden), het om een gestolen voertuig ging of als de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij failliet blijkt te zijn. Het fonds vergoedt niet alleen schade aan andere voertuigen, maar ook letsel- en overlijdensschade, schade aan onroerende zaken (zoals gevels van huizen) en aan wegmeubilair (lantaarnpalen, vangrails en dergelijke).

Voorwaarde is onder meer dat de gedupeerde de toedracht van de schade aantoont en dat hij - als de dader onbekend is gebleven - het nodige doet om diens identiteit te achterhalen. Dit laatste moet binnen zo'n korte tijd gebeuren dat deze pogingen een reële kans van slagen hebben.