KNHS

Schreuder en Minkema grote winnaars in Lunteren 10 mei 2010

ERMELO (KNHS) - Vorig jaar werd voor de eerste keer een concours voor Friese tuigpaarden gehouden op Jan Folmers De Nieuwe Heuvel te Lunteren. Wegens succes geprolongeerd zoals dat zo mooi heet, ofwel dit jaar kwam hierop een waardig vervolg.

Zowel de categorie twee rijders met de sjees, als ook de categorie drie rijders met de concourswagen, waren in Lunteren uitgenodigd. In totaal 15 rubrieken in tuig passeerden de revue, waaronder de afsluitende Prijs der Besten. Van deze vijftien rubrieken, namen de nationale categorie twee rijders er zes voor hun rekening. Vijf van deze rubrieken werden gewonnen door de partners Sybren Minkema en Jolanda Schreuder uit Frieschepalen. De zesde rubriek wonnen ze niet, maar deden daar dan ook niet aan mee

Enkelspancompetitie
De enige rubriek die een ander gegund werd, betrof de eerste wedstrijd van de enkelspancompetitie. Nog niet alle strijders verschenen ten tonele. Vijf nieuwkomers poogden hun beste beentje voor te zetten en lieten al mooie dingen zien. En dat geeft dan weer hoop voor het verdere verloop van dit seizoen. De hoogste eer bij de nog groene jongelingen was voor Tom van de Gonda (v. Beart) van Ben Nijhof en gereden door George Borkent. Tristan van de Adelaar, een jonge Wierd, van Mart van Daal was goed voor plaats twee.

Limiet en ereklasse
Jolanda Schreuder kon in de limietklasse met Jesse R (v. Brandus) (foto) het meest begeerde lint in ontvangst nemen. Renso van de Elsenerhof keerde met rood richting Markelo en dekhengst Jisse 433 (v. Jasper) van Maatschap Bangma in handen van Sybren Minkema keerde met het witte lint huiswaarts. In de ereklasse leek een herhaling van zetten. Ook deze rubriek won Jolanda Schreuder en werd Sybren derde. Jolanda reed de met veel actie gaande Nielson fan Kippenburg naar de overwinning. Ook nu werd Sybren dus weer derde; en wel met Jaring fan Bokkum. Alleen Udo de Haan wist zich met Martinus PJ van combinatie Wijbenga/van de Ark, nog tussen hen beiden te manoeuvreren. Jesse R en Jolanda waren in de damesklasse nogmaals de winnaars. Martinus en Daniëlla Smit werden daarbij tweede.

Tweespan en tandem
De tweespanrubriek en tandemklasse waren met respectievelijk vijf en drie deelnemers minder groot dan de enkelspan rubrieken. In beide klassen spande Sybren Nielson en Jesse R in en bleef respectievelijk Udo de Haan met Keimpe en Martinus PJ en broer Henk Minkema met Jelle en Maiko voor. Ook de winnaar van de rubriek tuigpaarden onder het zadel komt uit de stal van Minkema en Schreuder. Dit betrof Lieuwe en hij werd gepresenteerd door Mintsje de Boer. De prijs der besten, waaraan alle rubriekswinnaars mochten deelnemen, ging aan het einde van de dag naar dekhengst Maurus 441 (v. Tsjalke) van Jan Folmer en gereden door Edwin Gorter. Maurus bleek helemaal in zijn element en bleef zodoende diverse vedetten voor. Overigens waren er deze dag meer dekhengsten die in de regionale rubrieken winnend in actie kwamen. Dat betrof Tietse 428, Stendert 447, Bente 412 en dus Maurus 441.

Tekst: Rijk van Vulpen

8 mei LUNTEREN uitslagen

FRIEZEN cat 2
Competitie

1. Tom v.d. Gonda, B. Nijhof, G. Borkent

2. Tristan v.d. Adelaar, M. v. Daal

3. Maiko, H. Minkema

Limietklasse

1. Jesse R, J. Schreuder

2. Renso v.d. Elsenerhof, B. Nijhof, G. Borkent
3. Jisse 433, Mts. Bangma, S. Minkema

Ereklasse

1. Nielson fan Kippenburg, J. Schreuder

2. Martinus PJ, Wijbenga/v.d. Ark, U. de Haan
3. Jaring fan Bokkum, S. Minkema

Damesklasse

1. Jesse R, J. Schreuder

2. Martinus PJ, D. Smit

3. Hille, T. de Boer

Tandem

1. Nielson/Jesse R, S. Minkema

2. Jelle/Maiko, H. Minkema

3. Ids/Keimpe, U. de Haan

Tweespan

1. Nielson/Jesse, S. Minkema

2. Keimpe/Martinus PJ, U. de Haan

3. Jelle/Maiko, H. Minkema

FRIEZEN cat 3
Limietklasse Noord

1. Tietse 428, Wemmenhove/Slaviero, A. v. t. Oever
2. Rytse PJ, Wijbenga/v.d. Ark, P. Wijbenga
3. Olgert 445, E. Constant, J. Hamming

Competitie Zuid

1. Stendert 447, J. Bos, E. Gorter

2. Quinten v.d. Broekstraat, W. Broeren, M. Verboord
3. Theo v.d. Adelaar, M. v. Daal, K. Jansen

Openklasse Noord

1. Bente 412, E. Constant, J. Hamming

2. Topgazons Sam E, M. Emmens

3. Willem, L. v. Duyn, B. Kulk

Limietklasse Zuid

1. Maurus 441, J. Folmer, E. Gorter

2. Nicos G, A. Geurts

3. Orka v.d. Lits, W. Broeren, M. Verboord

Openklasse Zuid

1. Davy G, A. Geurts

2. Imko, J. Gemminck, M. Verboord

3. Doeke, W. Broeren

Damesklasse Noord-Zuid

1. Topgazons Sam E, M. Emmens

2. Davy G, W. v.d. Laar

3. Willem, J. v. Duyn

Tweespan Noord-Zuid

1. Davy G/Nicos G, A. Geurts

2. Tristan/Pjotr, M. v. Daal

3. Lieke O/Idse, P. v. Veenen

Tuigpaarden o/h zadel

1. Lieuwe, M. de Boer

2. Ids, D. Smit

3. Topg. Lars E, M. Berkepies

PRIJS DER BESTEN:

1. Maurus 441

2. Nielson

3. Sam E

4. Davy G

5. Tom

6. Jesse

7. Tietse 428