Ingezonden persbericht


Persbericht - 10 mei 2010

Pianoduo wint Radio 4 Talent van het Jaar 2010 en Vriendenkrans

Radio 4 reikt na spannende finale eerste prestigieuze prijs uit

Gisteren ontving het pianoduo Lestari Scholtes / Gwylim Janssens uit handen van Bert Meerstadt, voorzitter van de Vereniging Vrienden en in het dagelijks leven president-directeur van de NS, de Radio 4 Talent van het Jaar 2010 en Vriendenkrans. Aan de prestigieuze Radio 4 titel is een geldbedrag van ¤ 10.000 verbonden; de Vriendenkrans bestaat uit een sculptuur van Marianne Houtkamp en een naamsvermelding in de Eregalerij van Vriendenkrans winnaars bij de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Luisteraars van Radio 4 konden de optredens van de jonge talenten en de uitreiking van de prijzen live op radio en via webcast volgen. Beide prijzen werden uitgereikt na een spannende finale met 3 jonge klassieke muziektalenten die daarmee een anderhalf jaar durend ontwikkelingstraject afsloten. De vakjury stond onder leiding van Roland Kieft. Het niveau van de optredens door de drie laureaten Ksenia Beltiukova (viool), Irinia Kulikova (gitaar) en het Pianoduo, was bijzonder hoog. Juryvoorzitter Roland Kieft licht de keuze voor het 'Talent van het jaar' toe: 'Het pianoduo liet een fantastisch en bevlogen samenspel horen -- een uitvoering op het hoogste muzikale en technische niveau waarbij beide piano's samensmolten alsof het één instrument was'. Beide jonge musici reageren opgetogen: 'Wij zijn zeer vereerd om aan de lange lijst met beroemde Vriendenkrans winnaars toegevoegd te worden en dankzij de prestigieuze Radio 4 titel hopen we komende jaren onze carrière verder te kunnen ontwikkelen'.

Radio 4 Talent van het Jaar & Vriendenkrans
De Radio 4 Talent van het Jaar prijs is dit jaar in het leven geroepen. De prijs zal jaarlijks samen met de gerenommeerde Vriendenkrans worden uitgereikt aan het grootste aankomend klassieke muziektalent. Beide prijzen vormen de bekroning op het 18 maanden durende ontwikkelingstraject van het Vriendenkrans Concours/Het Debuut waarin coaching, studie en podiumervaring centraal staan. Het Vriendenkrans Concours/Het Debuut is een samenwerkingsproject van de Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, Muziekcentrum Vredenburg namens de deelnemende concertzalen, de JCP Stichting en Radio 4.

Voor informatie, livestream en webcast: www.radio4.nl