Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Slecht betaalgedrag remt economisch herstel: niet betaalde rekeningen kosten Nederlands bedrijfsleven 10 miljard

. Sneller betalen geeft bedrijven kapitaalsinjectie van tientallen miljarden en voorkomt faillissementen . Nederland van 11e naar 14e plaats in Europese 'ranking' betaalgedrag . Niet betaalde rekeningen in Europa naar recordbedrag van 300 miljard euro, evenveel als de totale de staatsschuld van Griekenland . Afboeking niet betaalde rekeningen in Nederland bijna net zo groot als bedrag hypotheekrenteaftrek

Den Haag, 10 mei 2010 - Het betaalgedrag in Nederland moet beter om economisch herstel te stimuleren. In 2009 boekten Nederlandse bedrijven 10 miljard af aan niet betaalde rekeningen. Daarenboven deden bedrijfsleven en overheid er vorig jaar ook nog eens een dag langer over om hun uitstaande vorderingen te voldoen. Opvallend genoeg werd wel een groter aantal rekeningen binnen de wettelijke termijn van 30 dagen betaald. Dat blijkt uit de European Payment Index 2010 van Intrum Justitia, het grootste onderzoek naar betalingsgedrag in Europa. De Europese marktleider in credit management services brengt in deze periodieke meting het betaalgedrag van 6000 bedrijven in 25 Europese landen in beeld.

"Juist in deze crisis is het cruciaal dat rekeningen op tijd worden betaald", licht Marcel van Es, directeur Intrum Justitia Nederland toe. "Omdat banken nog steeds mondjesmaat leningen verstrekken moeten bedrijven diep in hun financiële reserves tasten. Wanneer afnemers dan ook nog eens de rekening te laat betalen kan dat funest zijn en leiden tot faillissementen. Duidelijk is dat ondernemers investeringen uitstellen omdat ze geen geld hebben." Eerder berekende Intrum Justitia al dat betaling binnen dertig dagen leidt tot een verbetering van de kaspositie van het Nederlandse bedrijfsleven met 15 miljard, 'het wordt tijd dat op tijd betalen bij wet wordt geregeld", aldus Marcel van Es.

Nederland daalt op ranglijst
Op de Europese ranglijst van het gemiddelde aantal dagen dat het duurt voordat rekeningen worden betaald eindigt Nederland als 14e, met 40,7 dagen. In 2009 was dat met een 11e plaats nog iets beter. Finland en Estland scoren het beste met respectievelijk 18 en 20 dagen. Griekenland en Italië doen het op Europees niveau het slechtst: in beide landen duurt het gemiddeld meer dan 100 dagen voordat een rekening wordt betaald. Van Es: "Ik denk dat je de huidige problemen van deze landen niet los kunt zien van het betaalgedrag."

Binnen 30 dagen betaald
Het eerste kwartaal van 2010 liet zien dat 60% van de rekeningen binnen 30 dagen werd betaald. In dezelfde periode van 2009 was dat nog 57%. Overheidsinstellingen en bedrijfsleven betaalden hun rekeningen in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld 23 en 17 dagen te laat; beide een dag meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In het geval van consumenten bleef dat met 11 dagen gelijk. Het percentage dat noodgedwongen werd afgeschreven als gevolg van niet betaalde rekeningen bleef met 2,5% gelijk. In geld uitgedrukt gaat het dan om circa 10 miljard euro, een bedrag dat maar twee miljard minder is dan de jaarlijkse hypotheekrenteaftrek. Vreemd genoeg maakt de Nederlandse politiek zich over het betaalgedrag helemaal niet druk.

Europese situatie
De European Payment Index maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk op tijd betalen is voor de economie. Het onderzoek laat een voorzichtig positieve trend zien als het gaat om de Europese situatie. Rekeningen werden gemiddeld achttien dagen te laat betaald, een jaar geleden was dat nog negentien dagen. Daarentegen steeg het percentage dat door bedrijven in Europa werd afgeschreven als gevolg van niet betaalde rekeningen naar 2,6% (2,4% vorig jaar). Dat percentage vertegenwoordigt een bedrag van 300 miljard euro, een bedrag vergelijkbaar met de staatsschuld van Griekenland. "Het komend jaar wordt cruciaal wat het betaalgedrag in Nederland en Europa betreft", blikt Van Es vooruit. "De Nederlandse en Europese economie kunnen elke oppepper goed gebruiken. En wanneer alle Europese rekeningen op tijd betaald zouden worden, krijgt de Europese economie een kapitaalinjectie van tientallen miljarden euro's die ze meer dan goed kan gebruiken. Regeringsleiders mogen zich daar best drukker over maken."


Noot voor de redactie,