Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 10 mei 2010

Ziekenhuis Rijnstate eerste in Nederland met implantatie nieuwe neurostimulator voor patiënten met chronische pijn

Consumententechniek uit Wii en iPod Touch verder ontwikkeld en toegepast in menselijk lichaam

Een innovatief apparaat voor ruggenmergstimulatie is voor het eerst in Nederland geïmplanteerd door artsen van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Deze zogenaamde neurostimulator maakt gebruik van een geavanceerde vorm van de motion-sensing technologie die we kennen van consumentenapparaten zoals de Wii en iPod Touch/iPhone.

Ruggenmergstimulatie is een standaardtherapie voor de behandeling van ernstige chronische rug- en/of beenpijn. De nieuwe RestoreSensor-neurostimulator van producent Medtronic is 's werelds eerste pijnmanagementtechniek die zich automatisch aanpast aan een verandering in de positie van het lichaam of activiteit van de patiënt. Daardoor krijgt de patiënt op elk moment de juiste stimulatie en pijnbestrijding.

De vorige generatie neurostimulatoren liet een aanpassing slechts in beperkte mate toe. Met vooraf ingestelde niveau's moesten patiënten bij een verandering van lichaamshouding of activiteit steeds de instellingen met een afstandsbediening aanpassen.

Anesthesioloog dr. Jan Willem Kallewaard van Ziekenhuis Rijnstate zegt: "Veel van onze patiënten zullen hier voordeel bij hebben. Het doel van ruggenmergstimulatie is om te proberen de patiënten te helpen hun pijn te verminderen. Mensen zijn constant in beweging, of ze nu opstaan uit een stoel, lopen in de straat, of ontelbare keren omdraaien in hun slaap. Een apparaat zoals deze nieuwe neurostimulator, die automatisch reageert op veranderingen in de positie van een patiënt of het activiteitsniveau, moet hen helpen een betere controle over hun pijn te krijgen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven van de patiënt, niet alleen door een betere pijncontrole en meer bewegingsvrijheid, maar ook door een verminderd medicijngebruik."