Kuijs Reinder Kakes koopt DSB panden aan voor gemeente Medemblik


"Kuijs Reinder Kakes heeft nu eenmaal de expertise voor dergelijke complexe en onalledaagse trajecten."

ZAANDAM, 20100510 -- De gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik zijn sinds 2007 bestuurlijk gefuseerd. Op 1 januari 2010 was ook de organisatorische fusie rond. Het vinden van een geschikt onderkomen voor de nieuwe gemeente was bepaald geen sinecure, maar is met behulp van Kuijs Reinder Kakes nu een feit.

Volgens wethouder Kasper Gutter, gemeente Medemblik - verantwoordelijk voor de portefeuille Ruimtelijke Ordening en Ontwikkeling, Toerisme, Milieu en Economische Zaken - was er lange tijd geen locatie voorhanden: "Er werd zelfs al gedacht aan het opzetten van noodhuisvesting om de fusie mogelijk te maken. Maar toen ging de DSB Bank failliet. De politiek vond dat de nieuwe gemeente de gebouwen van DSB ook in de overweging moest meenemen. Natuurlijk wilde men het liefst dat ze door een partij overgenomen zouden worden die werkgelegenheid mee zou brengen. Maar de locatie, in combinatie met de economie, voorspelde weinig goeds."

Risico's afdekken
Na toetsing bij de Kamer van Koophandel en de gedeputeerde van de provincie zocht wethouder Kasper Gutter contact met de curatoren van DSB. "Ik was benieuwd of het pand, dat uit drie kantoortorens bestaat, op de markt zou komen en zo ja, onder welke condities", aldus Gutter. "Op basis daarvan liet ik Kuijs Reinder Kakes het object taxeren. Zij hebben daarna ook de onderhandelingen voor aankoop op zich genomen. Zij hebben nu eenmaal de expertise voor dergelijke complexe en onalledaagse trajecten. En die hadden we hard nodig, zeker omdat het politiek gezien van groot belang is om eventuele risico's zoveel mogelijk af te dekken. Daarnaast is Kuijs Reinder Kakes een onafhankelijke makelaar, die geen banden heeft met andere belanghebbenden in dit gebied. Ook een groot pluspunt."

Uitstekend resultaat
Na een intensief onderhandelingstraject behaalde Kuijs Reinder Kakes een uitstekend resultaat. Gutter: "Een geaccepteerd bod van 12,5 miljoen voor alle drie de kantoortorens, exclusief het kunstwerk voor de deur. Bepaald niet gek voor een object dat ooit voor een slordige 30 miljoen werd ontwikkeld."

Unaniem
De fusieraad, die de eindstem had in de aankoop, stemde unaniem vóór. Gutter: "Dat is echt uniek. Ook vanuit de politiek en de achterban ontvang ik alleen maar positieve reacties op de aankoop. Eén plek voor de nieuwe gemeente, en ook nog eentje met een fantastische uitstraling. Ook onze toekomstige medewerkers zijn blij; het pand is goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. Voor wat betreft de bereikbaarheid met het openbaar vervoer zijn er nog wel wat knelpunten. Maar die zijn er om opgelost te worden. De drie torens worden in augustus in eigendom overgedragen. De derde toren wordt vooralsnog terug-verhuurd aan de curatoren, voor de afwikkeling van het faillissement van DSB. Wij hebben die ook eigenlijk niet nodig, zeker niet volledig. We overwegen dan ook om ruimtes te gaan verhuren."

Bijzonder tevreden
De koop is gesloten onder voorbehoud van goedkeuring door de gedeputeerde van de provincie. "Maar de voorziening die de gemeente Medemblik had getroffen lag al hoger dan de uiteindelijke aankoopsom, dus nog afgezien van de andere fusiegemeenten. Er is dus voldoende dekking, ik verwacht hier geen problemen mee." Gutter is bijzonder tevreden over de dienstverlening van Kuijs Reinder Kakes: "Wat ik ervan verwachtte, maakten ze waar. Ze handelden op het juiste moment, beschikten over de juiste kennis en wisten altijd de puntjes op de i te zetten. Het fantastische resultaat spreekt eigenlijk voor zich."

Nieuwe naam
Hoe gaat de nieuwe gemeente heten? "Als werknaam gebruiken we Gemeente Medemblik. Hoe de gemeente uiteindelijk echt gaat heten zal door de nieuwe gemeenteraad worden bepaald."

De feiten
Taxatie: Kuijs Reinder Kakes: Frits de Haan
Aankoop: Kuijs Reinder Kakes: Patrick Schouten en Sander Heidinga
DSB panden: 3 gebouwen op totaal 41.280 m2 grond
Gebouwen: 9532 m2 verhuurbaar vloeroppervlak (met kelder mee 20.117 m2 bvo)
Bouwjaren: 2002, 2005, 2006
Parkeergarage: 270 parkeerplaatsen
Parkeren buiten: 150 plaatsen

Over Kuijs Reinder Kakes:
Kuijs Reinder Kakes bestaat al 75 jaar, en we zijn makelaars en taxateurs, geven hypotheekadvies en bieden vastgoedmanagement-, consultancy- en verzekeringsdiensten aan. Onze thuisbasis is Noord-Holland, en wij zijn met 7 vestigingen uw lokale en regionale vastgoed partner. Wij zijn als geen ander op de hoogte wat er in uw regio speelt en wij kennen onze klanten en hun behoeften. www.krk.nl





Ingezonden persbericht