Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


gaat de eikenprocessierups te lijf

---

Zuidoost gaat de eikenprocessierups te lijf

4 mei 2010

Vanaf maandag 10 mei gaat de firma Eijkelboom in opdracht van het stadsdeel Zuidoost van start met de bestrijding van de eikenprocessierups. Afhankelijk van het weer, gebeurt dit op maandag, dinsdag of woensdag bij eiken rondom de Paasheuvelweg, Muntbergweg, Nieuwersluishof en Nieuwlandhof. Een week erna wordt de behandeling herhaald.

Met een soort bladblazer wordt het biologisch bestrijdingsmiddel op de eiken gespoten. Jonge rupsen eten de bladeren met het bestrijdingsmiddel en sterven na enkele dagen. Doordat de rups jong sterft, heeft hij nog geen brandharen kunnen vormen die gezondheidsklachten veroorzaken. Zo wordt de overlast beperkt.

Het biologische bestrijdingsmiddel dat fijn verneveld wordt, is niet schadelijk voor mens en milieu. Ook levert het geen gevaar op voor andere insecten of vogels en andere dieren die de rupsen eten.

Vorig jaar 2009 is de rups in Zuidoost aangetroffen en heeft het stadsdeel direct maatregelen getroffen om hem te verwijderen. Aan de hand van de ervaringen vorig jaar, de huidige weersomstandigheden en waarnemingen van de jonge rupsen is besloten om dit jaar vroegtijdig in te grijpen.

Meer informatie?
Voor vragen kunt u contact opnemen met de GGD telefoon 5555 600 of met het meldpunt Openbare Ruimte, telefoon 2525 222. Zie ook:
http://www.gezond.amsterdam.nl/Infectieziekten--hygine/Dierplaagbeheers ing/Overzicht-dierplagen/Eikenprocessierupsen

---