TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 10-05-2010

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 10 mei
Nederland 1 - 20.30 uur

TANDARTSASSISTENTE VERDOOFT, BOORT EN VULT
Slechts een halve man inspectie voor het hele land

Het consumentenprogramma RADAR besteedt vanavond (maandag 10 mei) uitgebreid aandacht aan de kwaliteit van de mondzorg in Nederland. Die kwaliteit blijkt nergens gegarandeerd te zijn door het inschakelen van hulpkrachten bij gecompliceerde tandheelkundige behandelingen en door een schrijnend gebrek aan controle.

Door het tandartsentekort in Nederland wordt steeds meer ingewikkelde zorg overgelaten aan lager geschoold personeel. In de praktijk betekent dit dat assistentes vergaande tandheelkundige behandelingen uitvoeren zoals verdoven en boren. Preventie-assistentes in de mondzorg volgen een opleiding die ongeveer drie weken duurt. Onder supervisie en verantwoordelijkheid van de tandarts waarbij zij in dienst zijn, mogen zij behandelingen uitvoeren waarvoor de tandarts zelf zes jaar is opgeleid. Corry Jongbloed van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten zegt in de uitzending: "Wij horen van preventieassistenten die bijvoorbeeld gecompliceerde vullingen doen, wortelkanaalbehandelingen en die zich op het terrein van mondhygiënisten begeven."

Door het oprekken van de regelgeving kan het zeer lucratief zijn voor tandartsen om veel taken te delegeren naar laaggeschoolden. Voor het inschakelen van tandartsassistentes wordt vaak het normale tandartstarief gehanteerd. De trend is dat praktijken steeds groter worden met slechts één tandarts aan het hoofd. De Associatie Nederlandse Tandartsen geeft toe dat een praktijk met één tandarts en 50 assistentes in theorie mogelijk is: "Dat we daarmee volledig de kwaliteit uit het zicht houden, ja dat is inderdaad ook iets waar wij ons zorgen over maken."

Hoewel volgens de regelgeving de patiënt op de hoogte moet zijn van de functie van de behandelaar, gebeurt dit in de praktijk niet altijd. Daarnaast wordt er nauwelijks controle uitgeoefend door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Voor de 12.000 medewerkers in de mondzorg is slechts één parttime inspecteur volledig beschikbaar. Zowel de Associatie Nederlandse Tandartsen, de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten als het UMC St. Radboud geven de problemen toe. Menno Tussenbroeck van het ANT: "Als er te weinig toezicht is, ontstaat er altijd een voedingsbodem voor incidenten."

Informatie over uitzendingen is te vinden op www.trosradar.nl.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg




TROS