Imtech NV

Imtech: technologiepartner duurzame luchthaven Amsterdam Airport Schiphol

Gouda - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het de komende jaren als technologiepartner acteert van de luchthaven Schiphol in het vandaag gelanceerde samenwerkingsverband theGROUNDS. theGROUNDS is hét platform en dé proeftuin van Amsterdam Airport Schiphol waar bedrijven en kennisinstellingen gezamenlijk innovatieve toepassingen ontwikkelen voor een duurzame luchtvaart. Binnen theGROUNDS werken Schiphol, Imtech en de kennisinstituten TNO, TU Delft en Wageningen University & Research centre aan concrete oplossingen op het gebied van energie, water en mobiliteit. De kracht van Imtech (elektrotechniek, ICT, werktuigbouw) binnen dit kennisplatform is dat het duurzame energietechnologie in alle technische oplossingen inbrengt.

Boudewijn Gerner, CFO van Imtech, die actief bij dit initiatief is betrokken: 'Een initiatief als theGROUNDS past uitstekend bij ons. Wij zullen als pragmatische implementatiepartner al onze kennis inzetten om van Schiphol een duurzame luchthaven te maken. Hierbij worden innovatieve technologieën ingezet, waaronder geavanceerde warmtekrachtkoppeling, een biomassacentrale, een hightech IT-platform als basis voor een aan te leggen 'smart grid' voor doelmatig distributie van energie en het mogelijk maken van elektrisch transport. Samenwerking met kennisinstituten als TNO, TU Delft en Wageningen University & Research centre maakt het mogelijk wetenschap en pragmatische implementatie rondom het thema duurzaamheid te combineren.'

Trias Energetica aanpak: proven business case

Imtech draagt bij aan de doelstelling om in 2020 het energieverbruik op Schiphol voor een belangrijk deel duurzaam tot stand te brengen. Schiphol heeft de ambitie uitgesproken om in 2012 CO2-neutraal te zijn en in 2020 zelf 20% van de benodigde energie duurzaam op te wekken. Basis hiervoor is de Trias Energetica aanpak, waarbij via drie gelijktijdige stappen een duurzame energievoorziening tot stand wordt gebracht: energiebesparing, energie duurzaam opwekken en energie-efficiëntie. Deze aanpak is voor Imtech een proven business case, die in veel andere projecten met succes wordt toegepast.

Nieuwste duurzame oplossingen

Imtech participeert samen met Schiphol in de nieuw op te richten Energy Service Company (ESCO), een energiecentrale waarin innovatieve en (extreem) duurzame technologieën worden toegepast. Daarbij wordt duurzame energie opgewekt in een op basis van design, built & operate (ontwerpen, realiseren, onderhouden en exploiteren) in te richten energiecentrale, waarin de volgende technologieën worden toegepast:
* warmtekrachtkoppeling, gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht) met een hoog rendement, deze technologie is volledig CO2- en Nox-neutraal;
* tweede generatie biomassacentrale, met een extreem hoge energie-efficiëntie (meer dan 80%);
* fotovoltaïsche (zonne)cellen voor elektrische energie;
* hightech IT-platform als basis voor een aan te leggen 'smart grid', dat enerzijds de op te wekken energie doelmatig distribueert en anderzijds als basis dient voor 'green moves' waarmee het mogelijk is elektrische auto's opladen en elektrisch transport tot stand te brengen;
* urbane (verticale) windturbines, die veilig en zonder horizonvervuiling windenergie mogelijk maken;
* een 'groen' datacenter met hightech 'common rail cooling', die warmte die in het datacenter ontstaat op energiezuinige wijze in het gebied integreert en zorg draagt voor extra CO2-reductie.

Kennis van Schiphol en technologiepartner op Europese luchthavens

Imtech is al sinds het ontstaan van Schiphol op de luchthaven actief. Recent heeft Imtech aan meerdere technische uitdagingen bijgedragen, waaronder de verlichting (airside) en verbetering van de technische infrastructuur op en rond de start- en landingsbanen, verbetering van de brandveiligheid en klimaatbeheersing op de luchthaven. Imtech is ook technologiepartner op andere Europese luchthavens. Thans verzorgt Imtech de duurzame technologie op de luchthaven Berlin Brandenburg International (capaciteit 45 miljoen passagiers), een opdracht van 125 miljoen euro. In het recente verleden was Imtech betrokken bij de uitbreiding van de luchthavens Frankfurt, Düsseldorf, Hamburg, Stuttgart, Dublin en Maastricht.

Kennis van duurzaamheid

Door middel van innovatieve technologische oplossingen is Imtech steeds vaker betrokken bij duurzame projecten. De focus ligt op 'energy & environment', onder andere energie (opwekking én besparing) en lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Het aandeel van deze activiteiten bedraagt 25% van de totale omzet van Imtech. In de Europese energiemarkt is Imtech één van de snelst groeiende technische dienstverleners.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Meer informatie




Imtech NV