Ingezonden persbericht



CNV Vakmensen

12 april 2010, Utrecht

------

CNV-leden akkoord met schoonmaak-cao

De CNV-leden in de schoonmaakbranche hebben ingestemd met het onlangs bereikte cao-akkoord. Onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen maakte vandaag de uitslag van de ledenpeiling bekend. "Vrijwel alle leden kunnen zich in het akkoord vinden, dat is goed nieuws."

In het cao-akkoord, dat op 22 april werd bereikt, zijn volgens Kampherbeek afspraken gemaakt om weer verder te kunnen. "De cao geldt voor twee jaar. Dus de 180.000 schoonmakers in Nederland weten voorlopig gelukkig weer waar ze aan toe zijn."

Volgens de CNV-onderhandelaar hebben de cao-partijen nu de taak om er - samen met de opdrachtgevers - voor te zorgen dat de sector en de schoonmakers er ook op andere gebieden op vooruitgaan. "Bijvoorbeeld meer respect voor de schoonmakers en verlaging van de werkdruk."

Loonsverhoging

De cao geldt van 1 januari 2010 tot 1 januari 2012. De lonen gaan in een aantal stappen omhoog met in totaal 3,5 procent:


- per 1 juli 2010: 1 procent


- per 1 januari 2011: 1 procent


- per 1 juli 2011: 0,75 procent


- eindejaarsuitkering: 0,75 procent

Taalcursus

Het cao-akkoord bevat ook afspraken over betere scholing. Schoonmakers die nog geen (of slecht) Nederlands spreken, krijgen een taalcursus. Na het afronden van de cursus krijgen ze een vergoeding van 750 euro en kunnen ze verder met de basiscursus schoonmaken.

Schoonmakers die de Nederlandse taal wel machtig zijn, krijgen een introductiecursus schoonmaken en worden binnen drie maanden opgegeven voor de basiscursus schoonmaken. Kampherbeek: "Het moet voor schoonmaakbedrijven een automatisme worden om bij het in dienst nemen van mensen meteen een goed scholingstraject te regelen."

Code voor goed werkgeverschap

Samen met werkgevers en opdrachtgevers ontwikkelen de bonden een code voor goed werkgeverschap. Die code moet ervoor zorgen dat er een eind komt aan de trend waarbij opdrachtgevers steeds goedkopere schoonmaakcontracten afdwingen. Kampherbeek: "Schoonmaakbedrijven maken het elkaar nu erg moeilijk, omdat ze graag opdrachten willen binnenhalen. Met als gevolg dat het allemaal steeds goedkoper moet en dat schoonmakers steeds meer vierkante meters moeten doen. Dat patroon willen we doorbreken. Schoonmaakwerk moeten voldoende tijd krijgen om hun werk zo goed mogelijk te doen. Dat getuigt van respect. Voor de schoonmakers is dat heel belangrijk, en terecht."


- - -



Ingezonden persbericht