Ingezonden persbericht


Leidschendam, 10 mei 2010

RND wint rechtszaak tegen baatbelasting
Gemeente betaalt niet alle winkeliers terug

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft de procedure tegen de baatbelasting in Breda definitief gewonnen. De Hoge Raad heeft het verzoek om cassatie van de gemeente verworpen. Hiermee komt een einde aan een veertien jaar durende procedure tegen de baatbelasting.

Deze belasting werd ooit ingesteld om winkeliers mee te laten betalen aan het onderhoud van het winkelcentrum. Eerder werd al geoordeeld dat winkeliers hiervoor OZB betalen en dat een baatbelasting onterecht was. De conclusie is dat de gemeente Breda winkeliers ten onrechte een baatbelasting heeft opgelegd. De afgelopen jaren hebben veel gemeenten al besloten om geen baatbelasting in te voeren vanwege de bezwaren bij de winkeliers.

Oneerlijk
Niet alle winkeliers krijgen de baatbelasting terugbetaald. De gemeente Breda heeft alle mogelijkheden benut om een lange juridische procedure te voeren. Een aantal ondernemers hebben de bezwaar aangetekend tegen de baatbelasting, maar worden door de gemeente niet vergoed omdat ze niet de gehele veertienjarige procedure hebben doorlopen.

Reclamebelasting
Binnenkort worden de eerste procedures in hoger beroep tegen de reclamebelasting gevoerd. Veel gemeenten hebben deze belasting aangegrepen om winkeliers extra te laten betalen voor een aantal gemeentelijke taken, zoals het centrummanagement. De RND vindt het ongepast om vooral de ondernemers in de stadscentra in het huidige economische klimaat op te zadelen met extra belastingen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.