Klink laat opnieuw veel tijgermuggen binnen


Invoer tijgermuggen is in strijd met wetgeving en motie Tweede Kamer

DEN HAAG, 20100510 -- Er worden opnieuw grote aantallen tijgermuggen in Nederland ingevoerd met Lucky bamboo-plantjes uit China. Hoewel de invoer van deze gezondheidsbedreigende exoot sinds begin 2009 wettelijk verboden is en de complete Tweede Kamer een nultolerantie heeft geëist, weigert minister Klink van Volksgezondheid handhavend op te treden tegen de importeurs. Daarmee wordt de kans steeds groter dat de tijgermug zich hier zal vestigen en allerlei ziekten kan gaan verspreiden, zoals knokkelkoorts.

Uit nieuwe vangstgegevens blijkt dat in januari bij een Lucky bamboo-importeur maar liefst 53 tijgermuggen in de val zijn aangetroffen. Bekend is dat lang niet alle muggen in de val terechtkomen. Dit betekent dat er een veelvoud aan tijgermuggen is geïmporteerd, in de kas heeft rondgevlogen, mensen heeft kunnen steken, eitjes heeft kunnen leggen en wellicht ook naar buiten is gevlogen. De tijgermug is bestand tegen het Nederlandse klimaat en kan meer dan 20 verschillende virussen verspreiden. Het gaat onder meer om de veroorzakers van knokkelkoorts (ofwel dengue), Chikungunya en encefalitis (hersenontsteking).
Uit de gegevens blijkt ook dat sinds de inwerkingtreding van het invoerverbod zeven van de elf bedrijven het verbod hebben overtreden. Minister Klink weigert echter handhavend op te treden en negeert daarmee ook een motie van de Tweede Kamer.

Op elk bedrijf dat Lucky bamboo importeert staat een muggenval, die elke twee weken wordt geleegd door de Plantenziektenkundige Dienst. Zo krijgt de ministerie van Volksgezondheid een indruk van de aantallen tijgermuggen die met de plantjes meekomen uit China, waar de mug van nature voorkomt.

Onder druk van de Tweede Kamer heeft minister Klink in januari 2009 een wettelijke regeling uitgevaardigd, die de importeurs van Lucky bamboo verbiedt om met de plantjes ook tijgermuggen in te voeren.

Na signalen dat er toch nog tijgermuggen werden ingevoerd, heeft de voltallige Tweede Kamer in december 2009 een nultolerantie van tijgermuggen geëist. De minister heeft daar nog niet op gereageerd, maar uit de nieuwste vangstgegevens blijkt dat van een nultolerantie nog absoluut geen sprake is.

Daarmee roept hij het beeld op van een minister die wel regels opstelt voor de bescherming van de volksgezondheid, maar als het er op aan komt niet handhavend wil optreden. Er doemt een parallel op met het anti-rookbeleid: Klink heeft voor de horeca wel een rookverbod uitgevaardigd, maar heeft - zoals longartsen recent onder de aandacht brachten - de handhaving verwaarloosd.

Klink's halfzachte aanpak van de tijgermug staat in schril contrast met de slagvaardige en krachtige aanpak van de Oost-aziatische boktor in Boskoop door minister Verburg (Landbouw).

Door niet op te treden tegen de importeurs van tijgermuggen speelt Klink met vuur. Hij neemt willens en wetens het risico dat de deze irritante en riskante muggensoort zich hier zal vestigen en verspreiden, en we hem nooit meer weg krijgen.

platform Stop invasieve exoten





Ingezonden persbericht