Ingezonden persbericht


6 mei 2010

Burgemeester Van Aartsen onthult gedenkteken Tweede Wereldoorlog

MONUMENT SLAG OM DEN HAAG NAAR HISTORISCHE GROND

Op maandag 10 mei aanstaande, precies 70 jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in ons land, onthult burgemeester Jozias van Aartsen het monument dat herinnert aan de gevechten van de grenadiers en jagers om de vliegvelden Ypenburg en Ockenburgh. Hij doet dat samen met Luitenant - kolonel Maurice Timmermans, commandant van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. Het monument is verplaatst van de Johan de Wittlaan naar Ypenburg, één van de slagvelden waar bij het begin van de Tweede Wereldoorlog de strijd om Den Haag werd uitgevochten. Het monument heeft daar een plaats gekregen op het manifestatieterrein aan het Böttgerwater.

Bij de slag om Den Haag sneuvelden bijna honderd grenadiers en jagers. Het lukte de grenadiers en jagers echter om de vliegvelden te heroveren op de Duitse parachutisten en luchtlandingstroepen. Zo werd het plan van de Duitsers verijdeld om koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering gevangen te nemen en konden zij naar Engeland uitwijken.

Ter herinnering aan de gevallen militairen maakte beeldhouwer Dirk Bus in 1954 een monument, als geschenk van de inwoners van Den Haag.

De onthulling en aansluitende herdenking vinden plaats op 10 mei om 11 uur. Leerlingen van de nabijgelegen basisschool 'De Startbaan', die het monument heeft geadopteerd, spelen daarbij een actieve rol. Ook treedt de Regimentsfanfare van de Garde Grenadiers en Jagers op.

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om bij de ceremonie aanwezig te zijn.




Ingezonden persbericht