NIOD


6.5.2010
NIOD-onderzoekers in discussie over de verwachtingen in het eerste oorlogsjaar

Op 10 mei 2010 is het 70 jaar geleden dat Nederland door de troepen van het nationaalsocialistische Duitsland werd bezet. De daarop volgende periode van de bezetting zou vijf jaar duren. Tijdens de discussieavond NU! 70 jaar na 1940 op 20 mei staat het begin van de bezetting en het effect ervan centraal. In Spui25 zullen o.a. NIOD-onderzoekers Peter Romijn en Evelien Gans onder leiding van Wichert ten Have (CHGS) debatteren over: Wat waren aan het begin van de bezetting de verwachtingen? Wat was het effect van de gewapende strijd, de eerste in Nederland zelf sinds meer dan een eeuw? Welke standpunten werden ingenomen in de nieuwe situatie en wat voor effect hadden deze op de rest van de bezettingsperiode? Gingen de Nederlanders ervan uit dat 'de oorlog met de Duitse overwinning voorbij was?

Onderwerp van discussie is de veronderstelling dat de nabije toekomst in het eerste oorlogsjaar voor een groot deel nog onkenbaar was. Wat resteerde na de oorlog aan herinneringen uit de onzekere beginperiode, bijvoorbeeld in de literatuur? Dit soort vragen vanuit het perspectief van het begin van de bezettingstijd zullen de leidraad zijn tijdens de discussie.

Sprekers
Dr. W. (Wichert) ten Have is directeur van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies van de KNAW, gelieerd aan de UvA. Tevens is hij docent Nieuwste en Nederlandse geschiedenis bij de opleiding Geschiedenis. Hij heeft onder meer gepubliceerd over de Nederlandse geschiedenis in de 19e en 20e eeuw en in het bijzonder rond de Tweede Wereldoorlog.

Prof. dr. E.E. (Evelien) Gans is bijzonder hoogleraar Hedendaags jodendom, zijn geschiedenis en zijn cultuur. Zij publiceert de laatste jaren regelmatig over antisemitisme in verleden en heden en is als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). In november 2007 verscheen het eerste deel van haar dubbelbiografie over vader en zoon: Jaap en Ischa Meijer - Een joodse geschiedenis,1912-1956. Momenteel werkt ze aan het tweede deel.

Prof. dr. P. (Peter) Romijn is historicus, hoofd Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en hoogleraar Geschiedenis van de 20e eeuw aan de UvA. Hij publiceerde over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en zijn nasleep, waaronder Burgemeesters in Oorlogstijd. Besturen onder de Duitse bezetting.

Prof. dr. F.P.I.M. (Frank) van Vree is historicus en hoogleraar Media en cultuur. Hij publiceerde onder andere De schaduw van Auschwitz. Herinneringen, beelden, geschiedenis (1995), boeken en artikelen over Nederlandse media en journalistiek en een aantal essays en artikelen op het gebied van historische representatie, historische cultuur en culturele geschiedenis. Daarnaast was hij co-editor van History of Concepts - Comparative Perspectives (Amsterdam 1998) en Feit & fictie, een filosofisch tijdschrift voor de geschiedenis van de representatie.

Algemene informatie
Datum: 20 mei
Tijd: 20.00-22.00 uur
Plaats: Spui25, Amsterdam
Toegang is gratis. Wel dient u zich van tevoren aan te melden.

Deze lezing maakt deel uit van de lezingenreeks Nieuwsbericht Uitgelicht (NU!), waarbij geesteswetenschappers hun geven visie op actuele onderwerpen.