Gemeente Rotterdam

2010 | 19

6 mei 2010

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 10
t/m 16 mei 2010

Wethouder Lamers geeft gastcollege onderwijsbeleid

Wethouder Peter Lamers (o.m. Jeugd en Onderwijs) geeft op maandag 10 mei van 13.00 uur tot 15.00 uur een gastcollege over onderwijs- en jeugdbeleid aan studenten Pedagogische en Onderwijskundige Wetenschappen op de Universiteit van Amsterdam. De gastcolleges sluiten aan bij een college van één van de professoren en zijn vooral bedoeld om de koppeling tussen wetenschap en (beleids)praktijk te illustreren aan de hand van een actueel probleem of casus. Locatie is gebouw A van het Roeterseilandcomplex van de UvA, aan de Roetersstraat 15 in Amsterdam.

(Voor meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 1575.)

Wethouder Karakus geeft startschot Schieblock

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) geeft dinsdag 11 mei om 12.30 uur het startschot om het Schieblock tijdelijk te ontwikkelen als stadslaboratorium. Op initiatief van bureau CODUM en ZUS (Zones Urbaines Sensibles) is met steun van eigenaar LSI en de gemeente Rotterdam een 5-jaren plan ontwikkeld voor de tijdelijke transformatie van dit bijzondere kantoorgebouw in het Rotterdam Central District. De ambitie is het creëren van een levendig stadslaboratorium waarin interdisciplinair wordt gewerkt aan nieuwe manieren om de stad te transformeren. Het Schieblock zit aan de Schiekade 189.

(Voor meer informatie: Kristian Koreman, ZUS, tel. 06 - 1660 8956 of Marcus Fernhout, CODUM, tel. 06 - 4794 7950.)

Wethouder Karakus neemt boek 'Scènes in de Copy Corner' in ontvangst

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) neemt dinsdag 11 mei om 17.00 uur het boek 'Scènes in de Copy Corner' in ontvangst van auteur Joke van der Zwaard. Kopieerwinkel Copy Corner, op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam, is een plek waar buurtbewoners en andere klanten elkaar ontmoeten. In het boek 'Scènes in de Copy Corner' analyseert Joke van der Zwaard hoe een kopieerwinkel bijdraagt aan publieke vertrouwdheid en kennis van de levenswijze van mensen. Locatie is Boekhandel Van Gennep, aan de Oude Binnenweg 131b.

(Meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 1575.)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Bolsius bij herdenking bombardement

Op vrijdag 14 mei herdenkt Rotterdam het bombardement van mei 1940, precies zeventig jaar geleden. Bij dit bombardement kwamen veel Rotterdammers om het leven of raakten gewond. Het stadscentrum werd vrijwel geheel verwoest. De 'Initiatiefgroep herdenking bombardement mei 1940' heeft voor deze dag een uitgebreid programma samengesteld. Om 10.00 uur legt de burgemeester Aboutaleb een krans bij de herdenking van het ultimatum aan de stad, bij het monument aan de Statenweg 147. De burgemeester legt ook een krans tijdens de herdenkingsbijeenkomst van 13.00 tot 13.45 uur bij het monument 'Verwoeste Stad' van Zadkine, op Plein 1940. Na afloop volgt om 13.45 uur de opening van de expositie 'Het Steiger ziet Abraham', in Citykerk Het Steiger aan 1e Nieuwstraathof 1. Daar wordt het eerste exemplaar van het boek 'Brandgrens Rotterdam 1930 Î(TM) 2010' door professor Paul van de Laar overhandigd aan de burgemeester. Om 14.30 uur woont de burgemeester de filmpremière bij van 'Lan gs de Brandgrens'. in filmzaal Kriterion, 7e verdieping van het Groothandelsgebouw. Ook is om 14.30 uur de gelijktijdige onthulling van vijf 'informatiezitelementen', als laatste onderdeel van de brandgrensmarkering. Wethouder Bolsius onthult er hiervan één voor het Schielandhuis. Het totale programma staat op de website van de gemeente Rotterdam: www.rotterdam.nl/herdenking14mei.

(Voor meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 1575.)

Burgemeester Aboutaleb brengt bezoek aan Shanghai

Burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 mei een bezoek aan Shanghai. De burgemeester ontmoet daar onder meer zijn ambtsgenoot van de Chinese havenstad, de directeur van de haven van Shanghai en enkele reders. Op dinsdag 18 mei opent burgemeester Aboutaleb het Rotterdams paviljoen op de World Expo Shanghai 2010. Thema van het paviljoen is 'Rotterdam Watercity'. In het paviljoen staan water, klimaat, waterbescherming en vernieuwende duurzame oplossingen centraal. Bezoekers kunnen onder andere een levensechte dijk bekijken en een waterplein dat grote hoeveelheden regenwater kan verwerken. Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Màxima zijn ook aanwezig bij opening van de World Expo en brengen een bezoek aan het Rotterdams paviljoen. Naast bezoek aan de World Expo ondertekent burgemeester Aboutaleb het hernieuwde samenwerkingsprotocol 2010-2012 tussen Shanghaai en Rotterdam. Verder staan bezoeken gepland in het kader van de stedelijke samenwerking op het gebied van infrastructuur, gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs.

(Voor meer informatie: Lennart de Jong, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 5328 4813.)

Wethouder Lamers geeft startschot 'Rotterdam in beweging voor KiKa'

Wethouder Peter Lamers (o.m. Onderwijs en Sport) geeft op zaterdag 15 mei om 12.00 uur het startschot op de Erasmusbrug voor 'Rotterdam komt in beweging voor KiKa' (Kinderen Kankervrij). Tussen 12.00 en 14.00 uur wordt het fietspad van het noordelijke deel van de Erasmusbrug speciaal afgezet. Voor elke Rotterdammer die de Erasmus brug op en af fietst, stelt o.a. de gemeente een donatie beschikbaar aan KiKa. Hoe meer mensen de brug op en af fietsen, hoe meer geld er aan KiKa gedoneerd zal worden. Ook de Erasmusstudenten van de Rotterdam Rome Cycling Tour doen mee. Zij fietsten in 2009 in twaalf dagen van Rotterdam naar Rome, om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa. Elke deelnemer kan op een groot scherm zien hoe snel hij/zij de brug heeft over gefietst. Aan het eind van de dag is zichtbaar hoeveel mensen er hebben deelgenomen en hoeveel geld Rotterdam zo bij elkaar heeft gefietst voor KiKa.

(Voor meer informatie: Coen Vermeer, Stichting Rotterdam Rome Cycling Tour, tel. 06 - 1493 7948.)