Ingezonden persbericht


Persbericht

Twee nieuwe publicaties Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

? Jan Willem van Rooij, Nijmegen Frontstad. Persoonlijke belevenissen van 6 maanden Nijmegen Frontstad 1944-'45.
? G. Thuring, M. Cillessen, J. Bos, Ereveld Vredehof. Jonkerbos Nijmegen.

Jan Willem van Rooij was indertijd Hoofdwerktuigkundige bij de Nederlandse Spoorwegen te Nijmegen en woonde aldaar op de Ubbergseveldweg, nabij het Canisius College. Hij schreef zijn persoonlijke belevenissen neer in een soort stevig kasboek - ongelijnd - op de rechter bladzijde; de linkerzijde benutte hij voor berichten uit kranten of foto's uit tijdschriften, die betrekking hadden op wat hij schreef. Van Rooij overleed op 5 maart 1956.

Nijmegen behoorde tot één van de zwaarst getroffen steden van Nederland in de oorlog. De materiële schade en het leed van de burgers waren groot. Dit persoonlijke document van Jan Willem van Rooij voegt veel toe aan wat er wetenschappelijk is onderzocht. Zijn ervaringen van 6 maanden Frontstad laten herbeleven wat Nijmeegse burgers meemaakten in een periode die historici aanmerken als 'spil- en draaipunt' van een regio die in het laatste oorlogsjaar een hoofdrol speelde op het wereldtoneel.

Thuring, Cillessen en Bos zijn lid van de Historische Commissie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Ze deden uitgebreid onderzoek naar de graven van 44 Nijmegenaren die gelegen zijn op Ereveld Vredehof Jonkerbos Nijmegen. Van diverse begraafplaatsen in Nijmegen en elders werden zij in het najaar van 1969 overgebracht naar het nieuw ingerichte Ereveld. Zij sneuvelden in de meidagen van 1940, werden tijdens de bezetting gefusilleerd of kwamen van ellende om in een KZ, verloren hun leven als gids voor de geallieerden (o.a. Jan van Hoof) of waren de geallieerden gevolgd als stoottroepen naar Duitsland in 1945. Van elke omgekomene is een beschrijving opgenomen: waarom, waar en hoe ieder van hen omkwam.

Op maandag 10 mei a.s. om 15.00 uur worden beide publicaties gepresenteerd in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Belangstellenden zijn welkom; reserveren of aanmelden niet nodig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek




Ingezonden persbericht