Private afvaloperatoren vragen meer aandacht voor kwaliteit bij FOST +

10/05/2010 13:08

FEBEM-FEGE

FEBEM heeft kennis genomen van de resultaten die in België worden behaald inzake de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval. Ook FEBEM is tevreden over de bereikte resultaten en merkt op dat de succesfactor hiervoor het werk is dat gemeenten/intercommunales en privaatrechtelijke afvalbedrijven dagelijks verrichten om het afval effectief in te zamelen en te recyclen.

Dat dit systeem grotendeels gefinancierd wordt door FOST Plus moet worden erkend. Maar de financiering staat meer dan ooit onder druk. Uiteraard is het te begrijpen dat FOST Plus de kosten van haar systeem wil beperken maar dit mag niet leiden tot stilstand in de ontwikkeling van de inzameling van verpakkingen in dit land.

De bedrijven die het afval ophalen, sorteren en recyclen merken dat er bij FOST Plus steeds minder ruimte komt voor investeringen in de kwaliteit van de dienstverlening. Concreet merken we dit in de beperkte medewerking van FOST Plus in het beter ondersteunen van groepsbezoeken aan sorteercentra, het stimuleren van de inzameling van PMD bij bedrijven, het voorkomen van de aanwezigheid van gevaarlijke afvalstoffen zoals spuitbussen in het PMD, het vermijden van verontreiniging in het glasafval-.

Momenteel vragen heel wat afvalbedrijven zich af of het nog zinvol is diensten te blijven aanbieden voor het huishoudelijke verpakkingsafval. Uiteindelijk dreigen de burgers hiervan de dupe te worden. FEBEM wil dan ook samen met FOST Plus de kwaliteit van de inzameling en verwerking van verpakkingsafval verbeteren. Dit willen we inderdaad: een koploper blijven in Europa.

www.febem.be, info@febem-fege.be, Werner Annaert, Algemeen Directeur, 0476/90.76.28

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel