Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Mei 2010

Geknotte schoonheid door de eeuwen heen

Dé knotboom bestaat niet, wordt duidelijk in Het Knotbomenboek, een nieuwe uitgave van de KNNV Uitgeverij. Het boek beschrijft de ecologische en cultuurhistorische waarde van deze merkwaardig gevormde bomen, en geeft tips over aanplant en beheer. De rol van knotbomen in de schilderkunst toont daarnaast de rijke geschiedenis van deze bomen. Sfeervolle kleurenfoto's maken van Het Knotbomenboek een prachtig boek voor op de koffietafel.

Knotbomen zijn bijzonder kenmerkend voor het Nederlandse en Vlaamse landschap. Toch weten we maar weinig van deze merkwaardig gevormde bomen. Wie kent er een andere knotboom dan de wilg, en welke groenbeheerder gebruikt nog knotelzen en knotpopulieren?

Het Knotbomenboek verhaalt op luchtige wijze over de ecologische, cultuurhistorische en landschappelijke waarde van de knotboom. Het beschrijft welke functies de knotbomen hadden en waarvoor het geoogste materiaal van de bomen traditioneel werd gebruikt. Schilderijen van Bruegel en Van Gogh tonen de rol van de knotbomen door de eeuwen heen. Ook is er aandacht voor knotbomen in de folklore.

De sfeervolle kleurenfoto's tonen niet alleen de indrukwekkende schoonheid van knotbomen, maar illustreren ook de waarden die in het boek aan bod komen. De auteurs, historicus Paul Minkjan en bioloog Maurice Kruk, hebben jarenlange ervaring in het landschapsbeheer en bieden praktische tips over de aanplant, het beheer en het gebruik van knotbomen, voor overheden, beheerders, boeren en particulieren.

De auteurs hopen dat knotbomen daardoor bewaard blijven. 'Om de planten en dieren die voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van knotbomen een overlevingskans te geven, om de geschiedenis van ons landschap leesbaar te houden, en om het prachtige gezicht van knotbomen ook voor toekomstige generaties veilig te stellen.'

Het Knotbomenboek is niet alleen een liefdevolle verzameling van uiteenlopende kennis over knotbomen, maar ook een prachtig boek om doorheen te bladeren door de zorgvuldige aandacht voor afbeeldingen en de rol van knotbomen in de kunst en folklore. Een aanrader voor beheerders landeigenaren, en liefhebbers van natuur, kunst en cultuurhistorie.

Het Knotbomenboek

Voor Nederland en Vlaanderen

Auteurs: Paul Minkjan en Maurice Kruk Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 160 p., 23 x 27 cm, genaaid gebonden, rijkelijk geïllustreerd met full colour foto's ISBN: 978 90 5011 333 5
Prijs: ¤ 34,,95