Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
10 mei 2010

'Flandriens': nieuwe thematische fietstocht
Fietsen in het spoor van West-Vlaamse wielerlegenden

In het Wiemu, de nieuwe naam van het nationaal wielermuseum in Roeselare, werd zopas een nieuwe thematische fietstocht gepresenteerd. 'Flandriens' is de 13de provinciale thematocht die door Westtoer ontwikkeld is. Het traject vertelt verhalen over beroemde West-Vlaamse wielerlegenden.

De thematische fietstocht 'Flandriens' is een gezamenlijk initiatief van de Stad Roeselare, het Wiemu, de gemeenten Gistel, Ichtegem, Torhout, Moorslede en Westtoer. Een thematocht bevindt zich op het bestaande fietsnetwerk. Het traject volgt de nummers van de knooppunten. De route belicht een bijzonder onderwerp in de regio. In de brochure wordt het te volgen tracé beschreven en wordt dieper ingegaan op de prestaties van enkele bekende wielrenners, historische wielerwedstrijden en opmerkelijke plaatsen.

Van Briek Schotte tot Johan Musseeuw
West-Vlaanderen is de wielerprovincie bij uitstek. Grote sportfiguren hebben in West-Vlaanderen geschiedenis geschreven. Om te fietsen langs de thematische fietstocht 'Flandriens' zijn drie lussen uitgewerkt. Een twintigtal verhalen en wielerberoemdheden komen tijdens de tocht aan bod. De lussen sluiten naadloos op elkaar aan waardoor je meer dan 130 km kan fietsen. Twee lussen vertrekken vanuit het Wiemu. Het is dé ideale plaats om alle info te verkrijgen over de Flandriens vooraleer op pad te gaan.

De eerste lus (43 km) verkent de zuidelijke regio van Roeselare en brengt ons via Rumbeke (Odiel Defraeye wielerpiste) tot in Ledegem, de geboorteplaats van Eric Leman (drie keer winnaar van de Ronde van Vlaanderen). De terugkeer van deze lus gaat via Dadizele en Moorslede. In Moorslede wordt het fietsnetwerk even verlaten zodat onder andere het Wereldkampioenschap van 1950, gewonnen door Briek Schotte, in de kijker wordt geplaatst.

De tweede lus (47 km) brengt de fietser naar de bakermat van het wielrennen. Via Ardooie, Pittem en Koolskamp treed je in de voetsporen van de allereerste Flandriens Odiel Defraeye en Leon Devos. Koolskamp koerse is de op één na oudste wielerwedstrijd in Vlaanderen. Het was ook hier dat het idee ontstond om een sportkrant uit te geven, Sportwereld. Uiteraard wordt bijzondere aandacht besteed aan Jean-Pierre Monseré. De jonge wielrenner overleed in 1970 nadat hij enkele maanden eerder wereldkampioen werd in het Engelse Leicester.

De derde lus (49 km) vertrekt uit Gistel en loopt via de Groene 62, dat is de vroegere spoorwegbedding tussen Oostende en Torhout, naar Lichtervelde. Daar kan worden aangesloten op de andere fietslussen. In deze lus komt de grondlegger van de Flandriens, Karel Van Wijnendaele, aan bod. Op deze tocht wordt ook verwezen naar Jules Van Hevel, Richard Depoorter en de gebroeders Maes. En wie Gistel zegt, denkt aan de Vlaamse Leeuw: Johan Museeuw.

Praktisch
De thematische fietstocht is een initiatief van Westtoer apb met steun van de Provincie West-Vlaanderen en de Stad Roeselare. Van de thematische fietstocht is een brochure in pocketformaat uitgegeven. Naast historische achtergrondinformatie is er ook een overzichtelijke kaart met de route opgenomen. De brochure kost 3,00 ¤ en iss onder andere beschikbaar op de volgende plaatsen:
* Westtoer apb, T 050 30 50 00, info@westtoer.be, www.toerismeleiestreek.be, www.brugseommeland.be, www.fietsen-wandelen.be
* Wiemu, Polenplein 15, 8800 Roeselare, T 051 26 87 40, wielermuseum@roeselare.be