Gemeente Berkelland


Stichting Marke Mallem aan de slag

Wat in 2009 begon als initiatiefgroep, is sinds 22 januari 2010 de Stichting Marke Mallem. Het begrip `Marke' uit de Middeleeuwen heeft de initiatiefnemers voor Marke Mallem geïnspireerd. In die tijd regelden bewoners onderling het gebruik van de grond. Het bestuur van de stichting wil graag aan de slag met de vele ideeën die er zijn voor het gebied rond de Mallemse molen.

Stap voor stap

In oktober werd een zogenaamd ontwerpatelier gehouden waar een hele dag met betrokkenen en deskundigen nagedacht is over de mogelijkheden voor het gebied rond de Mallemse molen. De resultaten van de dag zijn verwerkt in een boekje dat als basis dient voor verdere ontwikkeling van het gebied. Wat vaststaat, is dat grootschalige activiteiten niet gewenst zijn. Het moet `plattelands' of `Achterhoeks' zijn. Voorzitter van de stichting, Tonni Wormgoor: "Er is gekozen voor een aanpak waarin de thema's historie, cultuur en natuur richtinggevend zijn voor het toekomstig gebruik. Mogelijkheden voor bijvoorbeeld recreatie en landbouw worden hieruit afgeleid. Het is duidelijk dat we stap voor stap aan het werk gaan want we kunnen niet alles tegelijk."

Wensen

Omdat het gebied in de Ecologische hoofdstructuur ligt, is natuur een belangrijk aandachtspunt. Aan de natuurlijke inrichting van de Berkel is al gewerkt. Op enkele plaatsen zijn flauwe oevers gerealiseerd waar riet kan groeien. En langs de steile oevers is het goed toeven voor de ijsvogel.

Een andere wens is om de cultuurhistorie weer zichtbaar te maken. Het `eiland' tussen de oude en nieuwe Berkel krijgt ook een meer natuurlijke inrichting die weer lijkt op de hooilanden die er vroeger waren. Wellicht kunnen grazende schapen of wilde runderen er voor zorgen dat het stroomdal zijn openheid behoudt. Beplanting rond de landbouwgronden geeft daar juist de beslotenheid van de oude akkers.

Een ander plan is om de voetpaden die vroeger langs de randen van de akkers liepen, weer te herstellen als verbinding tussen Eibergen en het gebied van de beoogde Marke.

Lokaal gedragen

Hoewel gebiedsontwikkeling in de Marke Mallem het uitgangspunt is, zullen recreatie en toerisme waarschijnlijk de vruchten hiervan plukken. Wel moeten de plannen passen bij de traditionele en agrarische omgeving en is rust in de omgeving ook erg belangrijk.

Ideeën die wellicht uitgevoerd kunnen worden zijn een waterspeeltuin, een uitkijktoren en kleinschalige landbouw waar oude granen verbouwd worden. In de molen kan het graan gemalen en verkocht worden. Maar ook een kunstroute, de Kastanjefabriek en het gebruik van de zogenaamde bakspieker (broodbakoven) staan op het lijstje. In overleg met bewoners, eigenaren, gebruikers en het Plattelandshuis wordt gezocht naar mogelijkheden om de plannen uit te voeren. Meer informatie over de Stichting vindt u op: www.Markemallem.nl