DRUKBEZOCHTE OORLOGSEXPOSITIE: 'Gewoon de jaren 40', op 4 en 5 mei in Dronrijp

De tweede wereldoorlog leeft in Dronrijp....Dát kan gesteld worden!

Bij de traditionele dodenherdenking, na de stille tocht door Dronrijp, waarin zes Pasveertamboers escorteerden werd twee minuten stilte in acht genomen, voorafgegaan door een roffel. Zeer indrukwekkend, om massaal de 13 bij de brug geëxecuteerde mannen zo te gedenken, terwijl we allen weten dat verschrikkelijke wreedheden ook nu nog gebeuren.

Zeker 800 personen namen hierna een kijkje op de oorlogsexpositie 'Gewoon de jaren 40'.

Het gastenboek bevat honderden slechts positieve reacties van mensen uit alle windstreken. Herinneringsboekjes zijn tot twee maal bijgedrukt.

Deze tentoonstelling werd geopend door mw. Van Delft Jaasma, burgemeester van Menaldumadeel, die memoreerde dat wij nooit deze moeilijke jaren mogen vergeten. Ook Andries Osinga (90 jaar) vertelde over de moeilijke tijd met soberheid en schaarste en vooral waartoe mensen in staat waren. Het waren dramatische persoonlijke belevenissen die hij als 25 jarige boerenzoon meemaakte in de laatste jaren van de oorlog. De aanwezigen waren hier behoorlijk van onder de indruk...De bijeenkomst was verder heel bijzonder, omdat Joke de Graaff-Grootvold, de nu 90-jarige verloofde van Mark Wierda aanwezig was. Mark werd met nog twee broers geëxecuteerd In de indrukwekkende documentaire, gemaakt door Omrop Fryslân sprak zij treffende woorden. Ook dorpsdokter Van der Kooi die een belangrijke rol speelde in de tweede wereldoorlog werd nog geïnterviewd in deze documentaire.

Vrijheid moeten we doorgeven. Als mensen de tweede wereldoorlog vergeten, kunnen ze er ook niets van leren. In Dronrijp en omgeving leeft het sterk, ook op de drie basisscholen. Respect!