Technische Universiteit Delft

Promotie: Taalproblemen

door M&C

Promotie van De heer P. Lindhout: "Taalproblemen bij BRZO- en ARIE bedrijven, een onderschat gevaar? Een verkennend onderzoek naar het raakvlak tussen taalproblemen en zware ongevallen"

10 mei 2010 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer P. Lindhout | HBO-ingenieur in fysische techniek en Master of Safety van Top Tech, Nederland
promotor | Prof.dr. B.J.M. Ale TBM
coprom. | Dr. B.A. Andeweg UD-TBM

Taalproblemen bij BRZO- en ARIE bedrijven, een onderschat gevaar? Een verkennend onderzoek naar het raakvlak tussen taalproblemen en zware ongevallen

De huidige veiligheidsbeheerssystemen houden geen rekening met de risicoâs verbonden aan taalproblemen zoals bijvoorbeeld veroorzaakt door laaggeletterdheid en meertaligheid op de werkvloer. Deze risicoâs moeten worden geïdentificeerd, gekwantificeerd en geprioriteerd om risico verminderende maatregelen te kunnen vaststellen.
De aard van het aan taalproblemen gerelateerde gevaar is in de literatuur onderzocht. Op basis van gepubliceerd ongevalonderzoek, âhuman errorâ onderzoek en causale factoren zoals gebruikt in de taxonomie van ongeval onderzoekmethoden zijn de risicoâs gekwantificeerd. De leesbaarheid van veiligheidsdocumenten bij BRZO- en ARIE bedrijven bleek bij onderzoek in veel gevallen slecht te zijn. Interviews en een enquête bij deze bedrijven zijn gebruikt om het verschil tussen de bestaande âbest practicesâ en de aan taalproblemen gerelateerde gevaren uit de literatuur in beeld te brengen. Het onderzoek toont door middel van triangulatie met verschillende methoden aan dat taalprobleem gerelateerde risicoâs inderdaad worden onderschat of zelfs geheel genegeerd. Het proefschrift presenteert tenslotte diverse aanbevelingen voor de aanpak van taalproblemen om zo tot geschikte maatregelen te komen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.