Gemeente Onderbanken


Geheugengroepen voor dementerenden

Op dinsdag 11 mei a.s vindt in het âAlzheimercafé Parkstadâ een informatieavond plaats over dementie.
Het âAlzheimercafé Parkstadâ is gevestigd in Zorgcentrum Tobias, Piet Malherbestraat 2 te Heerlen. Aanvang 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur).

Tijdens deze âAlzheimer caféavondâ zullen de psychologe Kim van Beest en s.p.v.âer Marij Hannen, beiden werkzaam bij Mondriaan, uitvoerig ingaan op de vraag in hoeverre door trainingen voor dementerenden in geheugengroepen positieve resultaten te bereiken zijn m.b.t. de problemen rond geheugenverlies.
Iedere belangstellende m.b.t. dit onderwerp is welkom en zoals altijd zijn entrée, koffie en thee gratis.

Â

Het meest in het oog springende kenmerk van dementie is dat de dementerende geen nieuwe informatie meer kan opnemen. Dit komt al snel tot uiting in de vorm van geheugenproblemen.

De dementerende kan zich recente gebeurtenissen niet meer goed voor de geest halen, hoe belangrijk ze soms ook zijn. Dit leidt tot problemen in het dagelijks leven en in de sociale contacten. Naarmate de dementie vordert, nemen de geheugenproblemen toe. Ook gebeurtenissen uit een verder verleden kan de dementerende zich dan niet meer herinneren. In een redelijk vroeg stadium van de dementie treden dan de zogenoemde oriëntatiestoornissen op. De dementerende weet daardoor niet meer waar hij is of heeft geen idee hoe laat het is. In een verder stadium weet hij zelfs niet meer welk jaargetijde het is en herkent hij bekenden of zelfs familieleden niet meer. Door de toenemende problemen met het geheugen en de oriëntatie wordt de wereld voor de dementerende steeds minder vertrouwd. De genoemde geheugengroepen zouden hierop een positieve invloed kunnen hebben.

Â

Voor nadere informatie kunt U contact opnemen met P. Willems, tel 046 â 4423357