Tweede Kamer der Staten Generaal

Voorzitter overhandigt lespakket `Politiek ervaar jezelf, polderen voor beginners'

De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, overhandigt dinsdag 11 mei om 16.00 uur het eerste exemplaar van het lespakket `Politiek ervaar jezelf, polderen voor beginners' aan de voorzitter van de MBO-Raad, de heer Van Zijl. De overhandiging heeft plaats in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw.

`Polderen voor beginners' is een initiatief van de Kamervoorzitter. Hiermee wil zij bij jongeren die voor het eerst mogen stemmen, belangstelling wekken voor de werking van de democratie. Hoe krijg je langs democratische weg iets voor elkaar wat je graag wilt, wat je belangrijk vindt? Om die vraag draait het bij "Polderen voor beginners'. Mevrouw Verbeet heeft begin dit jaar op basis van dit lespakket drie bijeenkomsten geleid met studenten van het ROC Mondriaan in Den Haag. Zij meent dat de 150 gekozen volksvertegenwoordigers de beste ambassadeurs zijn om democratie en het politieke proces uit te leggen aan de kiezers van morgen. De Kamervoorzitter hoopt dat alle Kamerleden ook een ROC -school bezoeken.

Het lespakket bestaat uit twee of drie bijeenkomsten. Gedurende deze bijeenkomsten ervaren de studenten hoe democratie werkt en gaan zij zelf aan de slag. De studenten ontdekken op welke manier zij hun eigen plannen voor elkaar kunnen krijgen. Wat moeten ze doen om hun voorstel in de praktijk te kunnen uitvoeren? De nadruk ligt daarbij op samenwerken, bondgenoten zoeken en compromissen sluiten.