Hersenstichting


Herhaling herseninfarct beter voorspellen

De Europese Dag van de Beroerte, 11 mei, staat in het teken van preventie; het voorkomen van een hersenbloeding of herseninfarct. Het is nu nog niet te voorspellen of iemand na een herseninfarct een vergrote kans heeft op herhaling. De Hersenstichting financiert een onderzoek van klinisch epidemioloog prof. dr. Ale Algra van het UMC Utrecht naar de mogelijkheden om het risicoprofiel na een herseninfarct genetisch te bepalen. Als het onderzoek slaagt, kan een arts in de toekomst een patiënt veel beter medicijnen op maat voorschrijven. Veel patiënten slikken nu nog onnodig medicijnen.

Ieder jaar krijgen in ons land zo'n 41.000 mensen een beroerte (CVA). In 80% van de gevallen is de oorzaak een herseninfarct, een verstopt bloedvat in de hersenen. Prof. dr. Algra is een specialist op het gebied van herseninfarctonderzoek. Eerder volgde hij 2500 patiënten die gemiddeld op hun 65^e een herseninfarct hadden gehad. Hij wilde weten hoe groot de kans op herhaling is. Na tien jaar bleek 44% van hen een nieuw infarct in hersenen of hart te hebben gekregen, met soms de dood tot gevolg. Een hoog percentage, constateert Algra. 'Maar helaas kun je hiermee niet voorspellen of iemand persoonlijk een verhoogde kans heeft op het krijgen van een volgend infarct. Wel weten we dat bijvoorbeeld een eerder hartinfarct en bepaalde afwijkingen op het hartfilmpje of een hersen-CT iets kunnen zeggen over een extra risico, maar dat is onvoldoende nauwkeurig. Daarom willen we het met een nieuw onderzoek mogelijk maken zo'n individueel risicoprofiel verder aan te scherpen.'

Slagaderverkalking

Dit onderzoek richt zich specifiek op slagaderverkalking, vaak de onderliggende oorzaak van een herseninfarct. Daarbij ontstaat een laagje vetachtige stoffen aan de binnenkant van het bloedvat. Deze plaque kan uiteindelijk barsten, waarna er op die plek zich een bloedstolsel vormt. Als van dat stolsel deeltjes losraken, kunnen deze verderop - bijvoorbeeld in de hersenen - de kleinere bloedvaten verstoppen. Bij een herseninfarct is zo'n stolsel doorgaans afkomstig uit een halsslagader of een bloedvat in de hersenen zelf. Algra heeft van 1200 patiënten die een herseninfarct hebben gehad en daarvan redelijk zijn hersteld, bloed laten afnemen. Daaruit wordt het DNA gewonnen om te onderzoeken of er genetische eigenschappen zijn die een voorspellende waarde hebben voor een nieuw infarct. Algra: 'Met de moderne genetische technieken kunnen we in één keer maar liefst 100.000 erfelijke kenmerken in kaart brengen. We volgen die mensen vier jaar lang en kijken dan of ze in die tijd een hersen- of hartinfarct krijgen en of ze daaraan overlijden. Door de complicaties naast die erfelijke kenmerken te leggen, weet je welke genetische karakteristieken verantwoordelijk zijn voor een verhoogd risico.' Naar verwachting zijn de analyses volgend jaar afgerond.

De Europese Dag van de Beroerte wordt in Nederland dit jaar voor de zesde maal georganiseerd door de Nederlandse CVA-vereniging. De Hersenstichting ondersteunt de publiciteit. Vele ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra ondersteunen de dag. Alle informatie over de locaties is te vinden op www.dagvandeberoerte.nl.