Openbaar Ministerie

Vijf verdachten van moord op Rijswijker langer vast

7 mei 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De rechter-commissaris heeft het voorarrest van de vijf verdachten in het onderzoek naar de moord op een 54-jarige Rijswijker met 14 dagen verlengd. De verdachten werden vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij worden alle vijf verdacht van het medeplegen van moord.

Het vijftal, vier mannen (25 tot 32 jaar) en een 45-jarige vrouw, werd op 4 mei aangehouden. De politie kwam hen op het spoor door technisch en tactisch onderzoek. Aansluitend op de aanhoudingen doorzochten politieagenten enkele woningen in Den Haag.

Het lichaam van de 54-jarige Rijswijker, die als vooraanstaand patent onderzoeker werkte bij het Europees Octrooibureau, werd donderdagmiddag 24 december door familieleden gevonden in zijn flatwoning aan de Burgemeester Elsenlaan in Rijswijk. Gezien de omstandigheden waaronder het stoffelijke overschot werd aangetroffen, was de man vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Een team van forensische opsporing (FO) met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde een onderzoek in de woning in. Een gerechtelijke sectie op het lichaam van de man bevestigde het vermoeden van een misdrijf.

Het team dat de moord onderzoekt, diende bij de Italiaanse autoriteiten een rechtshulpverzoek in. Een delegatie van het team, bestaande uit een teamleider, de zaaksofficier van justitie, een verhoorkoppel en een tolk, bezocht eind januari in het kader van het onderzoek Italië en sprak met politie en justitie in Napels.

Over de mogelijke rol en betrokkenheid van de aangehouden verdachten kan op dit moment geen nadere informatie worden gegeven. Alle verdachten zitten in beperkingen.