Openbaar Ministerie

OM eist 8 jaar voor poging moord op ex-vrouw in Voorhout

10 mei 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 47-jarige man uit Leiden. De man wordt ervan verdacht dat hij op 23 juni 2009 zijn ex-vrouw heeft geprobeerd te vermoorden in haar woning in Voorhout.

Op 23 juni komt er bij de politie een melding binnen dat in Voorhout is geschoten. Het telefoontje is afkomstig van de dochter van het slachtoffer, die op het moment van de schietpartij in de woning aanwezig is en zich in de badkamer verschuilt. Zij vertelt in de 112-melding dat haar vader zojuist haar moeder heeft neergeschoten.

De hulpdiensten treffen de vrouw zwaar gewond aan op het balkon van de buren, waar ze naartoe is gevlucht. De vrouw wordt naar het ziekenhuis overgebracht. De politie start direct een onderzoek naar de schietpartij. Een getuige vertelt dat ze een schot heeft gehoord en dat ze kort daarna een man, die voldoet aan de omschrijving van de verdachte, in een grijze auto zag wegrijden.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte met voorbedachte rade gehandeld. Zo heeft hij eerder die avond door de telefoon tegen zijn dochter gezegd dat hij haar of haar moeder zou doden. Hierna is hij naar de woning van zijn ex-vrouw gereden, heeft daar aangebeld en toen het slachtoffer de deur opendeed haar van dichtbij neergeschoten. Mogelijk is een langlopend echtscheidingsconflict het motief van de poging tot moord. De verdachte heeft steeds ontkend dat hij zijn ex-vrouw heeft neergeschoten.

De rechter doet over twee weken uitspraak.