Gemeente Son en Breugel


Nuenen gaat nieuwe fase in.

Samenwerking Son en Breugel en Nuenen gaat nieuwe fase in.

De colleges van burgemeester en wethouders van Nuenen en van Son en Breugel hebben een voorstel vastgesteld, waarin de gemeenteraden worden uitgenodigd besluiten te nemen over de verdere ontwikkeling van de onderlinge samenwerking.
Het voorstel betekent een belangrijke uitwerking van de gezamenlijke besluitvorming van begin 2008, waarin tot intensivering van die samenwerking werd besloten.

Integratie bedrijfsonderdelen
Nadat al in een eerder stadium de afdelingen I&A (Informatie en automatisering) werden samengevoegd, wordt nu voorgesteld te komen tot een gezamenlijke back-office, waarin de volgende bedrijfsonderdelen worden ondergebracht: financiële administratie en boekhouding, personeel en organisatie, documentaire informatievoorziening (inclusief bewakingssysteem postafdoening) en belastingheffing en -inning. De integratie van deze onderdelen van de bedrijfsvoering dient voor de zomer van 2010 te zijn afgerond.

Samenwerking
Een nadere regionale oriëntatie heeft geleerd, dat het belangrijk is prioriteit te geven aan de uitwerking van de samenwerking tussen de beide gemeenten, maar dat het zeker raadzaam is open te blijven staan voor samenwerking met ook andere gemeenten. In het kader daarvan zullen nog dit jaar de mogelijkheden voor verbreding van de samenwerking met andere gemeenten worden opgestart. Daarbij wordt in eerste aanleg prioriteit gegeven aan samenwerking op het gebied van uitkeringsverstrekking (Wet Werk en Bijstand) en voorzieningen (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Kaders en doelstellingen
Bij de verdere uitwerking van de samenwerking gelden als belangrijkste bestuurlijke kaders: behoud van zelfstandigheid en eigen identiteit van de deelnemende gemeenten en een open houding voor uitbreiding met andere partners in de regio.
De doelstellingen van de samenwerking blijven daarnaast onveranderd: vermindering van kwetsbaarheid, kwaliteitsverbetering van de dienstverlening, kostenreductie c.q. kostenneutraliteit en betere ontwikkelingsmogelijkheden voor het eigen personeel. De juridische vormgeving van de samenwerking wordt gekenschetst als: "zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig". Dit wordt voorshands uitgewerkt door evenwichtige verspreiding van de taken over de twee organisaties in samengevoegde afdelingen en onder ambtelijke aansturing.

Proces
De hoofdlijnen van de voorstellen, die nu worden aangeboden, zijn in een eerder stadium besproken in de klankbordgroep , waarin raadsleden van beide gemeenten zitting hebben, en zijn aldaar geaccordeerd. Tevens zijn de voorstellen inmiddels voor advies voorgelegd aan de ondernemingsraden van beide gemeenten.

In Son en Breugel zal het voorstel besproken worden in de commissie Algemene Zaken van 9 september en de raadsvergadering van 1 oktober. In Nuenen komen de voorstellen aan de orde in de raadsvergadering van 17 september (voorbereidend) en 1 oktober (besluitvormend).

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491