Rechtbank Arnhem


Drie jaar cel voor overtreding Opiumwet en bezitten van verboden wapens

Arnhem, 11 mei 2010 - De rechtbank Arnhem heeft vandaag een 54-jarige inwoner van Zwartebroek veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens het bezit van ruim 2000 kilo hasjiesj, drie pistolen en een revolver. De rechtbank spreekt de man vrij van het bezit van 59 kilo amfetamine. De officier van justitie had zeven jaar gevangenisstraf geëist, omdat zij het bezit van de amfetamine wel bewezen achtte.

De rechtbank vond strafverzwarend dat de man meermalen in verband met softdrugs is veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Tevens tilde de rechtbank zwaar aan het voorhanden hebben van de vuurwapens, omdat die een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen opleveren.

Met dit vonnis komt een eind aan een strafproces dat is begonnen in het voorjaar van 2007 en dat vele zittingen heeft gevergd. De verdediging had aangevoerd dat de start van het onderzoek onrechtmatig was omdat er bijzondere opsporingsmethoden, zoals het afluisteren van telefoons, zouden zijn gebruikt zonder dat daarvoor de vereiste machtigingen waren verkregen. Daarom zou het openbaar ministerie niet-ontvankelijk moeten worden verklaard. De rechtbank denkt daar anders over omdat haar niet is gebleken van dergelijke opsporingsmethoden.

Bij de inval bij de verdachte op 31 oktober 2006 te Zwartebroek is ook veel administratie en een groot aantal telefoons aangetroffen. Daardoor ontstond er verdenking van handel in softdrugs en export naar het buitenland door een criminele organisatie. Dit betreft het Doomer-onderzoek. Voor deze verdenking moet de man zich op een later moment verantwoorden voor de rechter.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 11 mei 2010 Naar boven