Ingezonden persbericht


Persbericht Halt
11 mei 2010

Halt presenteert het Jaarbericht Halt-sector 2009

Het jaar 2009 stond voor de Halt-sector vooral in het teken van de implementatie van de vernieuwde Halt-afdoening. Vanaf 1 januari 2010 werken alle 18 Halt-bureaus met de vernieuwde methodiek. In dit Jaarbericht 2009 een interview met Henk Ferwerda, wiens onderzoek in 2006 naar de effectiviteit van de Halt-afdoening mede aanleiding was voor de vernieuwde aanpak. Ferwerda: `Het onderzoek (...) is eigenlijk nog steeds bijzonder te noemen. Wij hebben ervoor gekozen om met een controlegroep te werken (...) Mede daardoor is de vernieuwde Halt-afdoening nu ook zo goed.' Aan het eind van dit jaar hoopt de Halt-sector de eerste resultaten van de nieuwe werkwijze te kunnen laten zien.

Speciaal onderwijs
Voorlichting geven op scholen is een van de belangrijkste preventieactiviteiten van de Halt-bureaus. In 2009 is de lesmethodiek die hiervoor wordt gebruikt, aangepast voor jongeren in het speciaal onderwijs. Annematt Collot d'Escury was als deskundige betrokken bij de ontwikkeling van deze speciale methodiek. De voorlichting aan deze jongeren vraagt een eigen benadering, stelt zij in dit Jaarbericht. `Minder begaafde jongeren (...) houden zich moeilijker aan de regels. De regels zijn te ingewikkeld (...) en ook worden ze er vaker ingeluisd.'

Cijfers
Verder vindt u in dit jaarbericht traditiegetrouw de cijfers van de Halt-verwijzingen en Halt- afdoeningen in 2009 en informatie over andere ontwikkelingen binnen de sector. In 2009 zijn er 20.173 jongeren door een opsporingsambtenaar naar de Halt-bureaus verwezen voor een Halt-afdoening. Ten opzichte van 2008 is dat een daling van bijna 6%. De mogelijke oorzaken van deze daling in de verwijzingen en van de verschillen tussen de politieregio's worden momenteel onderzocht.

Schoolverzuim
De helft van de bijna 4.000 Halt-afdoeningen voor `niet Halt-waardige feiten' betreft schoolverzuim. Halt-waardige feiten zijn delicten die op een door de minister van Justitie vastgestelde lijst staan en waarvoor naar Halt verwezen kan worden. De officier van Justitie kan, gebruikmakend van zijn descretionaire bevoegdheid, zogenaamde niet- Haltwaardige feiten wel naar Halt verwijzen.
pagina 1/2 betreft persbericht datum 11 mei 2010




Het relatief grote aandeel van schoolverzuim bij deze delicten wordt wellicht verklaard door een toegenomen maatschappelijke aandacht voor dit thema. Vanaf 2010 is schoolverzuim toegevoegd aan de lijst Halt-waardige feiten.

Interventie twaalfminners
2009 Was het laatste jaar voor de Stop-reactie, een aparte interventie voor kinderen tot twaalf jaar die door de politie naar Halt werden verwezen. Onderzoek had laten zien dat de Stop-reactie, ondanks een aantal waardevolle en werkzame factoren, in zijn geheel onvoldoende effectief was. Vanaf 1 december 2009 verwijst de politie deze kinderen door naar Bureau Jeugdzorg. De Halt-sector heeft de ambitie om in 2010 een nieuw aanbod te ontwikkelen voor twaalfminners dat zich nadrukkelijk richt op de ouders.